Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

17χρονος 'Eλληνας, φιναλίστ σε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό της Google


Σχεδίασε ένα "εξωσκελετικό γάντι" που δίνει κίνηση σε όσους πάσχουν από αναπηρία του χεριού


Ο Χαράλαμπος Ιωάννου και το έργο του «εξωσκελετικό γάντι» βρίσκονται ανάμεσα στους 15 διεθνείς φιναλίστ του Google Science Fair 2013, που φέτος είχε θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο».

Ο 17χρονος μαθητής από την Αθήνα σχεδίασε ένα «εξωσκελετικό γάντι», το οποίο ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού. Η κεντρική ιδέα της πρότασής του είναι ότι ένας μεταλλικός σκελετός σε σχήμα γαντιού θα φοριέται από τον χρήστη και αφού θα τοποθετείται στο σωστό σημείο - ώστε να πιέζει τους αισθητήρες κίνησης - θα μπορεί να ανιχνεύσει το κινητικό ερέθισμα του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια θα ενισχύεται με τη χρήση των «σερβοκινητήρων».

Το γάντι που σχεδίασε ο 17χρονος μαθητής 
«Μια μέρα είδα τη γιαγιά μου να προσπαθεί να πιάσει το χειριστήριο της τηλεόρασης και να γλιστράει από τα δάχτυλά της, αφού πάσχει από μια χρόνια αναπηρία του άνω χεριού. Αυτό με παρακίνησε να προσπαθήσω να φτιάξω μια συσκευή, προκειμένου να την βοηθήσω. Η νίκη στον διαγωνισμό του Google Science Fair θα με ενθαρρύνει να συνεχίσω να δημιουργώ projects που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη ενώ το χρηματικό έπαθλο και η αναγνώριση, θα δώσουν σίγουρα τεράστια ώθηση στην καριέρα μου. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η νίκη αυτή θα με βοηθήσει στην προώθηση, την ολοκλήρωση και την μαζική παραγωγή του project μου, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε ο Χαράλαμπος, μιλώντας για την έμπνευση του.

Το Google Science Fair είναι ένας online, διεθνής, επιστημονικός και τεχνολογικός διαγωνισμός που ενθαρρύνει τους μαθητές ηλικίας 13 -18 ετών να καλλιεργήσουν την περιέργειά τους, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να πειραματιστούν για να τα απαντήσουν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κυνηγήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια ιδέα!

Οι φετινές ιδέες βασίστηκαν στο θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο» και αυτό που έψαχναν οι κριτές ήταν δημιουργικές ιδέες, σταθερή έρευνα και καλή, σαφή δομή. Η Google έλαβε χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 120 χώρες και 15 από αυτές (πέντε από κάθε ηλικιακή κατηγορία) διαγωνίζονται τώρα για το μεγάλο βραβείο που θα αλλάξει τη ζωή τους και θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν και τον κόσμο μέσα από τις καινοτόμες ιδέες τους!



Το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού περιλαμβάνει ένα 10ήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, μια υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων, μία hands-on εμπειρία σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGOCERN ή Google) και μια σχολική υποτροφία αξίας 10.000 δολαρίων!

Ο μεγάλος νικητής Google Science Fair 2013 θα ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο Χαράλαμπος Ιωάννου είχε λάβει το πρώτο βραβείο στον εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων και είχε εκπροσωπήσει τον Σεπτέμβριο του 2012 την Ελλάδα στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες, κατακτώντας επίσης την πρώτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...