Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Χαιρετισμός Υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Μ. Παπαδόπουλου στο Συνέδριο Κυβερνοασφάλειας

Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στη διήμερη εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρείας, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όσο αυτό της ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο και της οικοδόμησης της έννοιας της προστασίας και της εμπιστοσύνης, για τους χρήστες του Διαδικτύου τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πρωταρχική ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας, και η σημαντικότητά του αυξάνεται μέρα με την ημέρα, με εκθετικούς ρυθμούς.


Αυτό καθίσταται πλέον εμφανές, ακόμα για τους πλέον δύσπιστους μέχρι πρόσφατα, να αποδεχτούν ότι η ψηφιακή εποχή έχει επιφέρει πραγματική επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή, σε ένα διάστημα λιγότερο από μία εικοσαετία.

Ο νέος ψηφιακός κόσμος που αναπτύσσεται γύρω μας με πρωτόγνωρους ρυθμούς, ξεπερνώντας ακόμα και την πλέον τολμηρή φαντασία, δημιουργεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που απαιτεί προσαρμογή της κοινωνίας και της πολιτείας σε νέα πλαίσια λειτουργίας και εξέλιξης.
Η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο, όλα δηλαδή τα συστατικά που αποτελούν σήμερα τον Κυβερνοχώρο, αποτελούν όχι μόνο καθημερινό συστατικό της ζωής του σημερινού πολίτη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και πρωταρχικό εργαλείο της λειτουργίας και της ανάπτυξης μίας σύγχρονης κοινωνίας και μίας ανταγωνιστικής οικονομίας.

Το χωρίς σύνορα και πολυεπίπεδο διαδίκτυο, έχει καταστεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία παγκόσμιας προόδου, χωρίς κυβερνητική επιτήρηση ή κανονιστική ρύθμιση.
Αναπτύσσεται λοιπόν με ραγδαίους ρυθμούς ένας ολόκληρος νέος ψηφιακός κόσμος, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον όλες τις παραδοσιακές δραστηριότητες της κοινωνικής μας ζωής, της οικονομικής μας ζωής, της πολιτικής, της δημοκρατίας, της έκφρασης, του πολιτισμού – όλων δηλαδή, στην κυριολεξία, των συστατικών της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Από αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο, δεν θα μπορούσαν – δυστυχώς – να εκλείπουν τα προβλήματα της παραβατικότητας και των κινδύνων, που αποτελούν μέρος της κοινωνικής μας πραγματικότητας.
Και όπως σε μία ευνομούμενη κοινωνία απαιτείται να υπάρχει ισχυρό το πλαίσιο της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών της, έτσι και στον ψηφιακό κόσμο απαιτείται να δημιουργηθεί το αντίστοιχο ισχυρό πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας των χρηστών του Διαδικτύου από έκνομες ενέργειες.

Ο κυβερνοχώρος πρέπει να προστατευθεί από συμβάντα, κακόβουλες δραστηριότητες και καταχρήσεις. Και οι Κυβερνήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, όσον αφορά στην εξασφάλιση ελεύθερου και ασφαλούς κυβερνοχώρου.
Αυτό όμως σίγουρα δεν αποτελεί ούτε μία απλή, ούτε μία μονοσήμαντη διαδικασία. Ακριβώς το αντίθετο, μάλιστα.
Η εκρηκτική εξάπλωση του ψηφιακού κόσμου, η πανσπερμία των χρηστών του, η απόλυτη παγκοσμιοποίησή του και η ποικιλομορφία της χρήσης του, σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκεκριμένων δομών ή οργάνων ελέγχου του, που είναι πάντως συνυφασμένη και με την ελευθερία της έκφρασης σε αυτόν, σε συνδυασμό με την τεχνολογική του πολυπλοκότητα και τους πρωτοφανείς ρυθμούς της εξέλιξής της, σε συνδυασμό με την τεράστια έκταση στην οποία μπορούν να εξαπλωθούν οι διάφορες απειλές στον κυβερνοχώρο (από την διασπορά κακόβουλου λογισμικού, μέχρι την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και από την οικονομική απάτη μέχρι την εκμετάλλευση ανηλίκων), καθώς και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν ακούσια σφάλματα, δημιουργούν ένα τεραστίων διαστάσεων χαοτικό περιβάλλον.

Εάν σε αυτό το πολύπλοκο ψηφιακό περιβάλλον θελήσουμε να προσθέσουμε την εκφρασμένη θέληση της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, για σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικότητας και της προστασίας των ίδιων θεμελιωδών δικαιωμάτων που διέπουν τις βασικές αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πραγματικό κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι απαιτείται πολύ σοβαρή και πολύ συγκροτημένη δουλειά, με επιτακτική την ανάγκη της συνεργασίας των Κρατών-Μελών και όλων των εμπλεκομένων Φορέων.

Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για εμάς να φιλοξενούμε σήμερα και αύριο στον φιλόξενο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, τόσες επιφανείς προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής ψηφιακής κοινότητας, δημιουργώντας το πλέον πρόσφορο περιβάλλον για δημιουργική αλληλεπίδραση του πιο υψηλού επιπέδου. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα του παρόντος συνεδρίου θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα και απολύτως εποικοδομητικά.

Θα μου επιτρέψετε όμως, πριν παραχωρήσω το βήμα στους εκλεκτούς καλεσμένους μας, να πάρω λίγο ακόμα από τον χρόνο σας, για να σας ενημερώσω για δύο εξελίξεις που αποτελούν πολύ σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρείας, αφού αποτελούσαν και 2 από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου μας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η πρώτη αφορά στη συμφωνία Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τον Κανονισμό e-idas, o οποίος καθορίζει τους κανόνες της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.Το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ε.Ε., για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ιδίως για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 28/2/2014, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τον Κανονισμό που καθορίζει τις συνθήκες για την αμοιβαία αναγνώριση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, θέτει κανόνες για την εμπιστοσύνη των υπηρεσιών και δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές υπογραφές και σφραγίδες, τα ηλεκτρονικά έγγραφα, καθώς και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα πιστοποιητικά γνησιότητας των ιστοσελίδων. Έτσι, δρομολογείται η ψήφιση αυτού του Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις Ευρωεκλογές.

Το e-idas είναι ο βασικός Κανονισμός για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου ψηφιακού κόσμου on-line συναλλαγών. Σκοπός του είναι να δημιουργηθούν τεχνικά, και να κατοχυρωθούν θεσμικά, όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για την ασφαλή μετάβαση των συναλλαγών των πολιτών της Ε.Ε., των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα σε ψηφιακές τεχνικές υποδομές. Συμβάλλει, έτσι, καθοριστικά στη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και τον «οδικό χάρτη» της Ευρ. Ένωσης για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Η δεύτερη, αφορά στην συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ίδια ημέρα, σχετικά με την Οδηγία για νέα μέτρα μείωσης του κόστους των Ευρυζωνικών υπηρεσιών (Broadband Cost Reduction), η οποία θα καταστήσει ευκολότερη και φθηνότερη την ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας, προωθώντας μεταξύ άλλων την κοινή χρήση υποδομών, όπως σωλήνες ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και αποχέτευσης, μείωση που αναμένετε να φτάσει στο 25%.

Και αυτή η συμφωνία, δρομολογεί την ψήφιση της Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις Ευρωεκλογές. Με την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρείας, επιδιώκεται η διευκόλυνση των συνεργειών στην εγκατάσταση και την εκμετάλλευση των υποδομών, η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, η ελάφρυνση των γραφειοκρατικών βαρών και η άρση των εμποδίων που οφείλονται στο ισχύον πολύπλοκο κανονιστικό πλαίσιο, που παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και μεγέθυνση των επιχειρήσεων, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Θέλω να τονίσω, κλείνοντας, ότι με την ολοκλήρωση της ψηφιακής εσωτερικής αγοράς της, η Ευρώπη θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά σχεδόν 500 ΔΙΣεκατομμύρια Ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί κατά 1.000 Ευρώ ανά Ευρωπαίο πολίτη. Προκειμένου όμως να απογειωθεί η χρήση των νέων συνδεδεμένων τεχνολογιών, που περιλαμβάνουν τις τηλε-πληρωμές, το υπολογιστικό νέφος ή την επικοινωνία μεταξύ των μηχανών, οι πολίτες χρειάζονται αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.
Εμείς, ως Ελληνική Προεδρεία, αισθανόμαστε ότι βοηθήσαμε με την υλοποίηση των 2 αυτών προτεραιοτήτων μας, να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση. Ευελπιστώ ότι μπορεί να αποτελέσουν και μία αφορμή για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση κατά τη συνέχεια των εργασιών σας.

Και με τις σκέψεις αυτές, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι τα βέλτιστα δυνατά και τα πλέον παραγωγικά αποτελέσματα κατά την ολοκλήρωση της διημερίδας μας.

Καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...