Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ο ακτιβιστής μέτοχος εναντίον της Sony

Ο σαμουράι της Sony Καζούο Χιράι τα έβαλε με τον επενδυτή του Ντάνιελ Λεμπ

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ πως ο Λεμπ καταγράφεται ως ένας από τους πιο «ενοχλητικούς» ακτιβιστές της Wall Street.

 Ακτιβιστές μέτοχοι αποκαλούνται αυτοί που διεκδικούν με επιθετικό τρόπο αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της επιχείρησης στην οποία έχουν επενδύσει. Η ιστορία τους, συνήθως, δεν περιλαμβάνει ούτε αυτοκράτορες, ούτε σαμουράι, παρά μόνο golden boys με αξίες πολλών μηδενικών.

Στη συλλογή του Λεμπ συμπεριλαμβάνεται το κεφάλι του πρώην CEO της Yahoo, Σκοτ Τόμσον. Το φθινόπωρο του 2011 ο Λεμπ εξαγόρασε το 5% της Yahoo με 15 δολάρια ανά μετοχή. Αμέσως μετά έκανε ενστάσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, πιέζοντας για πώληση περιουσιακών της στοιχείων στην ασιατική αγορά. Τον Ιανουάριο του επόμενου έτους η εταιρεία έχρισε CEO τον Τόμσον. Ο Λεμπ πίεσε για την απομάκρυνσή του και ήταν αυτός που δημοσιοποίησε μια ακαδημαϊκή παρατυπία στο βιογραφικό του Τόμσον. Ο τελευταίος παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας. Στη συνέχεια ο Λεμπ πίεσε τη Yahoo να προσλάβει τη Μαρίσα Μάγερ, η μετακίνηση της οποίας από την Google προκάλεσε σάλο. Η Yahoo προχώρησε σε πώληση του μεριδίου που είχε στην κινεζική Alibaba αποκομίζοντας επτά δισ. δολάρια. Η μετοχή της Yahoo έπιασε τα 28 δολάρια. Ο Λεμπ έβαλε στις τσέπες του, ή μάλλον στο τυλιγμένο χαλί του, 1 δισ. δολάρια. Στις 19 Ιουλίου, ο Λεμπ τα μάζεψε και έφυγε, πουλώντας το μερίδιό του στη Yahoo έναντι 29,11 δολαρίων ανά μετοχή, κρατώντας μόλις το 2% με 20 εκατ. μετοχές.

Ολως τυχαίως, στην επιστολή του προς τον Χιράι της Sony, ο Λεμπ υπολογίζει τις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και μουσικές δραστηριότητες της ιαπωνικής αυτοκρατορίας στο 40% της αξίας της. Ζητά δε η αρχική δημόσια προσφορά που προτείνει να δώσει προτεραιότητα στους παλαιούς μετόχους που έχουν ήδη επενδύσει στην εταιρεία (δηλαδή στον εαυτό του) και χρυσώνει το χάπι προβλέποντας 60% αύξηση της τιμής της μετοχής. Το πιο ωραίο το κρατούσε για το τέλος, όπου δήλωνε πρόθυμος να διευκολύνει την πώληση. «Θα δεχόμασταν με ευχαρίστηση μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Sony». Ο Λεμπ ήταν έτοιμος να επιχειρήσει έφοδο στα 11,5 δισ. δολάρια της Sony Entertaiment.

Η Sony προσέλαβε την Morgan Stanley και τη Citigroup για να αποτιμήσουν την πρόταση του συμμάχου-εχθρού και να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα. Εν τω μεταξύ, έως τις 17 Ιουλίου, οπότε και επανήλθε με δεύτερη επιστολή, ο Λεμπ είχε προλάβει να αυξήσει 6,9% το μερίδιο της Third Point στη Sony σε 70 εκατ. μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, πιέζοντας ασφυκτικά τον Χιράι και τους συμβούλους του να αποχωριστούν το 20% περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία για να επικεντρωθούν στα ηλεκτρονικά.

Το μεγάλο φινάλε με κίνηση ματ του σαμουράι

ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ επέτειο για τους Ιάπωνες της 6ης Αυγούστου, η Sony απέρριψε την πρόταση του Λεμπ. «Το διοικητικό συμβούλιο της Sony αποφάσισε ομόφωνα πως η διατήρηση του 100% στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας είναι ο καλύτερος δρόμος και αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της».
Οι αγορές δεν επικρότησαν αυτή την κίνηση-σαμουράι του Καζούο Χιράι και η μετοχή της Sony έπεσε 4,6% την ίδια μέρα. Οσοι σχολίασαν τις εξελίξεις, παραδέχθηκαν πως ο Λεμπ δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας πως «είναι ίσως άδικο να εστιάζει κανείς σε μία ή δύο κακές ταινίες, ακριβώς όπως η Third Point μπορεί από καιρό σε καιρό να έχει έναν ή δύο κακούς μήνες ή μία κακή χρονιά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η συνολική αποδοτικότητα και τα περιθώρια κέρδους έπειτα από μια χρονική περίοδο».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Variety» (6/8/2013) ο Λεμπ δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι τα Μέσα θέλουν να δημιουργήσουν σάλο και παρά το πάθος και την πίστη του κ. Κλούνεϊ για τη Sony και τους φίλους του εκεί, εγώ και ο κ. Κλούνεϊ μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό με την έννοια ότι μια πιο πειθαρχημένη επιχείρηση με καλύτερο εντοπισμό κεφαλαίου σημαίνει λιγότερα γραφειοκρατικά έξοδα και περισσότερες επενδύσεις σε ταινίες. Είμαστε όλοι υπέρ των έξυπνων επενδύσεων σε δημιουργικό περιεχόμενο. Πιστεύω ότι τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τρόπο που (ο Κλούνεϊ) μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει».

Στο πλευρό του Λεμπ τάχθηκε το περιοδικό «Forbes», που ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την κατηγορία του Κλούνεϊ πως «οι τύποι στα hedge funds δεν δημιουργούν δουλειές, εμείς το κάνουμε. Τριακόσιοι άνθρωποι εργάστηκαν καθημερινά στην ταινία που μόλις φτιάξαμε. Χιλιάδες είναι οι εργάτες που φτιάχνουν ταινίες». Ο Κλούνεϊ έφερε ως παράδειγμα επιτυχίας τις ταινίες Skyfall, Zero Dark Thirty και Django Unchained. Το «Forbes» έγραψε πως «ο Κλούνεϊ καλύτερα να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία και να αφήσει τα οικονομικά στον Ντάνιελ Λεμπ» (8/6). Το περιοδικό εξήγησε πως τα hedge funds είναι πολύτιμα γιατί παίρνουν ρίσκα και δείχνουν πρώτα το δρόμο προς το πολύτιμο κεφάλαιο και έφερε ως παράδειγμα τον Τζον Πόουλσον, ο οποίος, παίρνοντας τα κεφάλαιά του από τη στεγαστική αγορά «όχι μόνο έσωσε δουλειές, αλλά δημιούργησε νέες (jobs)».

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από έναν άλλον ηθοποιό που ανέλαβε να μιλήσει ως CEO. Σε συνέντευξή του στο CNBC για την ταινία «Jobs», όπου υποδύεται τον μακαρίτη CEO της Apple, Στιβ Τζομπς, ο Αστον Κούτσερ κράτησε αποστάσεις και από τον Λεμπ και από τον Κλούνεϊ. «Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η βιομηχανία. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες είναι παραφουσκωμένες και ξοδεύουν πολλά χρήματα για δημόσιες σχέσεις».

Το πρώτο μέρος του δράματος φαίνεται πως τελείωσε. Ισως αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς είναι η παρότρυνση του Ντάνιελ Λεμπ προς τη Sony «να επανεξετάσει και τον παγκοσμίου φήμης κατάλογο πνευματικής ιδιοκτησίας που κατέχει για να διαπιστωθεί αν κάποια από τα δικαιώματά της μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα χωρίς να βλάπτουν τις επιχειρηματικές προοπτικές». Αυτή συμπίπτει με την αλλαγή στον τρόπο μέτρησης του ΑΕΠ από την αμερικανική κυβέρνηση, με βασικότερη αλλαγή τη μέτρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στην κατηγορία των επενδύσεων και όχι των δαπανών. Ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινά. enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...