Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Οι μεσάζοντες ροκανίζουν τα κέρδη του Android

Κατασκευαστές και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κατέστρεψαν τη δυναμικότητα των συσκευών, με περιττές εφαρμογές και χαρακτηριστικά που μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, παραγεμίζουν την κεντρική οθόνη και δυσκολεύουν -σε βαθμό ενόχλησης- οποιαδήποτε κίνηση του χρήστη

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΝΟΝΗ /enet.gr

Πριν από έξι χρόνια, η Google εγκαινίασε μία αντισυμβατική -θα λέγαμε- προσπάθεια, να κερδίσει μία θέση στον ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα των smartphones. Αντί να κατασκευάσει όμως το δικό της κινητό τηλέφωνο, όπως ξεκίνησε να κάνει η Apple, η Google αποφάσισε να φτιάξει... μισό τηλέφωνο: μόνο το λογισμικό, με το οποίο θα «τρέχει» η συσκευή και όχι ολόκληρη τη συσκευή.

Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιούργησε το δικό της λειτουργικό σύστημα, το οποίο ονόμασε Android, και το διέθεσε ελεύθερα στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, επιτρέποντάς τους να τροποποιήσουν το λειτουργικό με οποιονδήποτε τρόπο ήθελαν.

Η Google πίστευε ότι μακροπρόθεσμα το συγκεκριμένο πλάνο θα απέδιδε καρπούς με δύο τρόπους: πρώτον, θεωρούσε πως ένα ελεύθερο λειτουργικό θα ωθούσε τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν καλύτερα «ιντερνετικά» τηλέφωνα και τα καλύτερα τηλέφωνα θα έκαναν τους χρήστες να περνούν περισσότερη ώρα στο Διαδίκτυο. Επομένως, περισσότερος χρόνος για σερφάρισμα σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες, για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της Google και να δουν τις διαφημίσεις της.

Το Android όμως είχε και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Εάν οι κατασκευαστές υιοθετούσαν το λειτουργικό της Google, η εταιρεία θα μπορούσε να ελέγξει τη δική της μοίρα και να διατηρήσει κάποια επιρροή στις συσκευές που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες, για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Εάν δεν υπήρχε το Android, οι πελάτες της Google θα χρησιμοποιούσαν συσκευές που ελέγχονται από την Apple, τη Microsoft ή τη Nokia, τρεις εταιρείες που έχουν ισχυρά κίνητρα να θέλουν περιορισμένη την Google.

Δημοφιλέστατο

Η στρατηγική φαίνεται πως δούλεψε άψογα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως το Android αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αποφέρει άμεσα χρήματα στην Google. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κέρδη της εταιρείας από τις διαφημίσεις σε συσκευές με λειτουργικό Android είναι σχεδόν τα ίδια με αυτές που τρέχουν σε λειτουργικό iOS της Apple. Επιπλέον, το Android βοήθησε στο να πέσουν οι τιμές, κάνοντας τα smartphones πιο προσιτά. Συνεπώς, περισσότερα smartphones, περισσότεροι χρήστες στο Ιντερνετ, άρα και περισσότερες διαφημίσεις στην Google. Πώς λοιπόν να μη θεωρήσει κάποιος το Android μία μεγάλη επιτυχία;

«Σχεδόν» μεγάλη επιτυχία. Γιατί μπορεί το Android να αποτελεί το δημοφιλέστερο λειτουργικό στον κόσμο, αλλά πολλά από τα κινητά Android έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να φτάσουν τη ναυαρχίδα της Apple, το iPhone. Η αλήθεια είναι πως η Google έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό λειτουργικό σύστημα και κάποιοι κατασκευαστές κινητών έχουν δημιουργήσει πολύ ελκυστικές συσκευές, με τεράστιες δυνατότητες, που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ξεπεράσουν το iPhone. Τελευταία στιγμή, όμως, οι κατασκευαστές και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άρπαξαν την ήττα από τα σαγόνια της νίκης. Κατέστρεψαν τη δυναμικότητα των συσκευών, με περιττές εφαρμογές και χαρακτηριστικά, που μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, παραγεμίζουν την κεντρική οθόνη και δυσκολεύουν -σε βαθμό ενόχλησης- οποιαδήποτε κίνηση του χρήστη.

Ευκολία χρήσης

Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι συσκευές της Apple έναντι των συσκευών Android. Οταν κάποιος αγοράζει ένα iPhone, δουλεύει ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί από την Apple να δουλεύει. Δεν νοθεύεται με «χαρακτηριστικά» που δεν έχει εγκρίνει η ίδια η εταιρεία. Οταν όμως κάποιος αγοράζει ένα κινητό Android, ακόμα και ένα πραγματικά καλό τηλέφωνο, ποτέ δεν αγοράζει τη συσκευή που είχε στο μυαλό της η Google, όταν έφτιαχνε το λειτουργικό. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν αγοράζει ούτε καν τη συσκευή που είχε στο μυαλό του ο κατασκευαστής. Αντ' αυτού, παίρνει μία... μπασταρδεμένη έκδοση, ένα τηλέφωνο με λογισμικό που τροποποιήθηκε από πολλούς «παίκτες» στην πορεία και συνήθως με τρόπο αδέξιο και με μοναδικό στόχο το χρήμα...

Ενδεχομένως να σκεφτεί κάποιος πως όλες αυτές οι εφαρμογές που φορτώθηκαν στην πορεία, δεν αποτελούν τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα. Τι κι αν υπάρχουν στο τηλέφωνο; Εξάλλου, το ίδιο δεν συμβαίνει και όταν αγοράζουμε έναν καινούργιο ηλεκτρονικό υπολογιστή; Γιατί όμως να αναγκάζεται ο χρήστης να σβήσει τόσα πράγματα, για να έχει τελικά ένα τηλέφωνο έτσι όπως θα έπρεπε να είναι εξαρχής; Συν του ότι πολλοί δεν ξέρουν καν πώς να διαγράψουν μία εφαρμογή που τους είναι άχρηστη, αφήνοντάς την εκεί να γεμίζει την οθόνη.

Ωστόσο, το χειρότερο με τα Android δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι τα λεγόμενα «skins», δηλαδή οι τροποποιήσεις που κάνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στα πιο βασικά χαρακτηριστικά του Android, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών για τις κλήσεις, τις επαφές, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το ημερολόγιο, τις ειδοποιήσεις και τη διάταξη της κεντρικής οθόνης.

Αυτά και αρκετά ακόμα μικρά ενοχλητικά χαρακτηριστικά συναθροίζονται και δυσκολεύουν την εμπειρία του χρήστη ενός Android τηλεφώνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα διορθώνεται. Ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει μία εφαρμογή του κατασκευαστή ή του φορέα με την απλή έκδοση της Google ή να διαγράψει οτιδήποτε περιττό από την κεντρική οθόνη, που υπήρχε μόνο για λόγους εντυπωσιασμού. Γιατί όμως ο χρήστης να μπαίνει σε τόση ταλαιπωρία, όταν ουσιαστικά αυτό που θέλει είναι μία συσκευή που να δουλεύει καλά με το που θα τη βγάλει από το κουτί της;
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...