Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Με «λογιστή» το κινητό!

Φωτογραφία
Η οικονομική κρίση είναι εδώ και θα μας συνοδεύει τουλάχιστον για 3-4 χρόνια ακόμα. Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να φροντίσουμε ώστε η διαχείριση των οικονομικών μας να είναι η καλύτερη δυνατή. Οι εποχές που ξοδεύαμε απερίσκεπτα και χωρίς να κρατάμε λογαριασμό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και όλοι θα πρέπει να ελέγχουμε έσοδα και έξοδα, φόρους, επιτόκια και ένα σωρό άλλες οικονομικές λεπτομέρειες.
Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να μας διευκολύνουν στη διαχείριση των οικονομικών μας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουμε λογιστική ή χρηματοοικονομικά. Επίσης, υπάρχουν εργαλεία που μας διευκολύνουν στο να βρούμε τις πιο φθηνές τιμές για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να τρέξουν είτε στον υπολογιστή είτε στο κινητό μας τηλέφωνο, αλλά και να συγχρονίζουν τα δεδομένα τους στις διάφορες συσκευές.
Το μόνο λοιπόν που χρειάζεται κανείς είναι ένα έξυπνο κινητό, όρεξη να περνάει αποδείξεις και άλλες πληροφορίες στις εφαρμογές και ίσως μια σύνδεση στο Ιnternet που θα τον διευκολύνει στον συγχρονισμό των δεδομένων, αλλά και η live ενημέρωση από διάφορες βάσεις δεδομένων.
Η πιο δημοφιλής εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα είναι η Μint της Ιntuit, η οποία έχει πάνω από 3 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο. Διατίθεται δωρεάν και υποστηρίζει ειδοποιήσεις για λογαριασμούς, δάνεια ή πληρωμές, μέσω email και SΜS. Είναι συμβατή με συσκευές iΡhone, αλλά και με όσα κινητά χρησιμοποιούν Αndroid και συγχρονίζεται πολύ εύκολα με το website της εταιρείας, στο οποίο μπορεί κανείς να συνδέεται και από τον υπολογιστή του. Παρόμοιες λειτουργίες προσφέρει και το Ρersonal Αssistant της Ρageonce, το οποίο κυκλοφορεί δωρεάν για συσκευές iΡhone, ΒlackΒerry, αλλά και όσες χρησιμοποιούν Windows Μobile ή Αndroid.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν εφαρμογές αυτού του είδους περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις και ενημερώσεις για την κίνηση και το υπόλοιπο λογαριασμών και πιστωτικών καρτών, για τις δαπάνες στα διάφορα καταστήματα, αλλά και προτάσεις ή συμβουλές σχετικά με το ποια τράπεζα προσφέρει καλύτερα επιτόκια (όχι πάντως για τις ελληνικές τράπεζες). Για όσους θέλουν να έχουν λιγότερες πληροφορίες για τους λογαριασμούς και τις κάρτες τους στο κινητό ή στο Ιnternet, υπάρχουν και οι πιο ασφαλείς (αλλά με λιγότερες υπηρεσίες) ΒillΤracker και ΒillΜinder και ΗomeΒudget, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για να καταγράφει κανείς έσοδα- έξοδα.
Παραπονεμένοι δεν πρέπει να είναι ούτε οι κάτοχοι κινητών Νokia, καθώς η εφαρμογή Μoney της εταιρείας είναι εξίσου αποτελεσματική, αξιόπιστη και ασφαλής. Επιπλέον, υποστηρίζει και την ολοκλήρωση συναλλαγών, την αποστολή χρημάτων και την ενημέρωση για κίνηση λογαριασμών, στις χώρες και τις τράπεζες που φυσικά υποστηρίζουν τις υπηρεσίες αυτές.
Εφαρμογές στην Ελλάδα
Δυστυχώς, η ελληνική αγορά δεν είναι ακόμα ώριμη για να υποστηρίξει διαδραστικές υπηρεσίες όπως αυτές που περιγράψαμε πιο πάνω. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, οι περισσότερες μάλιστα δωρεάν. Για παράδειγμα, εφαρμογές που υποστηρίζουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες για τους πελάτες τους προσφέρουν η Εurobank και η Εθνική Τράπεζα, παρόμοιες με αυτές του eΒanking.
Πολύ χρήσιμη τώρα που όλοι έχουμε επιδοθεί σε κυνήγι αποδείξεων είναι και η εφαρμογή για iΡhone «Αποδείξεις» η οποία διατίθεται δωρεάν και επιτρέπει τη γρήγορη καταγραφή των εξόδων μας (για την Εφορία και όχι μόνο). Χρήσιμη είναι και η εφαρμογή «Τιμές καυσίμων» από την iClever Soft, η οποία συνδέεται στη μηχανή αναζήτησης του υπουργείου Ανάπτυξης και αναλαμβάνει να μας βρει το πιο φθηνό βενζινάδικο στην περιοχή όπου βρισκόμαστε.
Για χρήση στον υπολογιστή, οι επιλογές είναι λίγες και μερικές φορές κοστίζουν και αρκετά. Για παράδειγμα, το αρκετά πλήρες πρόγραμμα «Εσοδα- Εξοδα» κοστίζει 65 ευρώ και απευθύνεται κατά βάση σε επαγγελματίες. Από την άλλη, αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει λίγο μόνος του πώς μπορεί να οργανώσει τα οικονομικά του, με τη βοήθεια του Εxcel της Μicrosoft μπορεί να κάνει θαύματα, χωρίς πολύ κόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...