Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μόνο 2% το εργατικό δυναμικό με γνώσεις πληροφορικής στην Ελλάδα

Εκστρατεία ενημέρωσης της Microsoft για μαθήτριες προκειμένου να μάθουν για τα οφέλη απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας καθώς και να δουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες


Περισσότερες από 120 μαθήτριες της Β’ και Γ’ λυκείου  από διάφορα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία, συγκεντρώθηκαν χθες στο ελληνικό DigiGirlz, μια εκδήλωση της Microsoft Ελλάς, με σκοπό να ενθαρρύνει τις γυναίκες να επιλέξουν τις συναρπαστικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει ο τομέας της τεχνολογίας και να καταρρίψει τα στερεότυπα σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στον κλάδο της Πληροφορικής. 


Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δεκαοκτώ ημερίδες DigiGirlz στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη της αγοράς και του εργατικού δυναμικού για περισσότερες γυναίκες με ICT γνώσεις. Στην ημερίδα αυτή οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες και τα οφέλη απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας καθώς και να δουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες.

Οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα «The Grand Coalition for digital job creation: Closing the gap by 2020». Ωστόσο, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα στην κάλυψη των σημερινών θέσεων καθώς δηλώνουν δυσκολίες στην εύρεση ικανών εξειδικευμένων ταλέντων με γνώσεις  Πληροφορικής (ICT).

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat στην Ευρώπη περίπου το 40% των επιχειρήσεων που θέλησαν να καλύψουν θέσεις πληροφορικής δυσκολεύτηκαν, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει στην Ελλάδα το 22,2%. Επίσης το εργατικό δυναμικό με γνώσεις πληροφορικής στην Ελλάδα φτάνει μόνο το 2% με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να αγγίζει το 3,8%.

Παρά τις δυνατότητες που παρουσιάζει ο τομέας της τεχνολογίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία. Στην πραγματικότητα, μόλις 29 στις 1000 γυναίκες με πτυχίο διαθέτουν πτυχίο στον τομέα της Πληροφορικής, σε αντίθεση με τους άνδρες όπου η αντιστοιχία είναι 95 στους 1000. Εκτιμάται επίσης πως αν οι γυναίκες διατηρούσαν αντίστοιχες θέσεις στη ψηφιακή τεχνολογία  με αυτές των ανδρών, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα ενισχύονταν σε ετήσια βάση κατά περίπου €9 δις , υπογραμμίζοντας  έτσι την αξία τους στις τοπικές οικονομίες και στην ανταγωνιστικότητα των χωρών.

Η εκδήλωση DigiGirlz στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε 120 μαθήτριες λυκείου.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με επιτυχημένα στελέχη του τομέα της τεχνολογίας προκειμένου να κατανοήσουν τις ευκαιρίες καριέρας στον χώρο της Πληροφορικής. Επίσης, στην εκδήλωση οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να λάβουν συμβουλές  από ειδικούς του χώρου σχετικά με τη σωστή και αποτελεσματική σύνταξη ενός βιογραφικού και μίας επαγγελματικής συνέντευξης, να ενημερωθούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς και για το πώς να προστατεύονται από  τους κινδύνους του Cyberbullying.  

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε μια άλλη πρωτοβουλία της Microsoft που αποσκοπεί να παρέχει στους νέους την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με την προετοιμασία τους στην αγορά εργασίας. Αν αναλογιστούμε το χάσμα των 900.000 κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής μέχρι το 2015 και την υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο, η σημερινή εκδήλωση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη. Xαιρόμαστε που συμπλέουμε ως τη Microsoft σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε από την πλευρά μας τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες της», δήλωσε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της HePIS και Project Manager του Getbusy.gr, Μανώλης Λαμπόβας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως και η σημερινή της Microsoft, για τους νέους, και ειδικά όταν αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες, βασικό στοιχείο και εργαλείο για τους έφηβους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύσουμε τις εφήβους και από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αναδεικνύοντας τη σωστή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου καθώς και των νέων τεχνολογιών μέσα από διαδραστικές διαδικασίες που τα παιδιά τα ίδια συμμετέχουν και δίνουν τις απαντήσεις. Αυτό ακριβώς κάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», λειτουργώντας με άξονα την ενημέρωση και πρόληψη εδώ και 18 χρόνια από το 1995», δήλωσε ο κύριος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Ήταν μεγάλη χαρά για μας που υποδεχτήκαμε στα γραφεία μας εξαιρετικά κορίτσια από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και μοιραστήκαμε μαζί τους πληροφορίες και ιδέες που οδήγησαν σε πολύ ζωντανό και εποικοδομητικό διάλογο. Ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι η ελπίδα και η δύναμη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια τους. Κι εκεί θα συνεχίσουμε να επενδύουμε!», δήλωσε η Λία Κομνηνού, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft Ελλάς.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...