Μέχρι στιγμής οι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι μπορούν να αποθηκεύσουν δεδομένα για λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Εξάλλου η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητικούς δίσκους υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 χάρη στην IBM.
Αυτό θέτει ένα ενδιαφέρον πρόβλημα. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε πληροφορίες για τον πολιτισμό μας σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα επικρατήσει αυτού; Με άλλα λόγια, ποια τεχνολογία μπορεί να αποθηκεύσει αξιόπιστα στοιχεία για 1 εκατομμύριο χρόνια ή και περισσότερο;
Την απάντηση έρχεται να δώσει μια ομάδα επιστημόνων και νανο-τεχνολόγων από το πανεπιστήμιο του Twente της Ολλανδίας, που άλλαξε αυτήν τη συνισταμένη του χρόνου καθότι σχεδίασε και κατασκεύασε ένα δίσκο που μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα για ένα εκατομμύριο χρόνια τουλάχιστον.
Ξεκίνησαν με κάποια θεωρία σχετικά με τη γήρανση. Σαφώς, δεν είναι πρακτικό να προβείς σε πείραμα γήρανσης σε πραγματικό χρόνο, ιδίως όταν οι περίοδοι που εμπλέκονται μετριούνται σε εκατομμύρια χρόνια. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η διαδικασία της γήρανσης.
Για να το καταφέρουν αυτό, επινόησαν έναν τρόπο ώστε κάθε bit από τις πληροφορίες που υπάρχουν στον δίσκο να μην έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα bits. Να είναι δηλαδή “συνεργάσιμο” με τα υπόλοιπα bits, αλλά και προστατευμένο ταυτόχρονα.
Οι Ολλανδοί επιστήμονες δοκίμασαν σε ακραία υψηλές συνθήκες θερμοκρασίας τον δίσκο τους (φοβούμενοι, προφανώς την υπερθέρμανση του πλανήτη στο μέλλον) και όλα πήγαν μια χαρά. Ο νόμος του Αρρένιους λέει ότι για να επιβιώσει ένα υλικό για 1 εκ. χρόνια, πρέπει να αντέξει μία ώρα στους 171,85 βαθμούς Κελσίου. Ο δίσκος από το Τβέντε πέρασε τη δοκιμασία με ευκολία και μάλιστα στους 575 βαθμούς Κελσίου!
Υπάρχουν επιφυλάξεις, φυσικά. Η θεωρία πίσω από την επιταχυνόμενη γήρανση ισχύει μόνο σε πολύ ειδικές συνθήκες και δεν λέει τίποτα για την ικανότητα επιβίωσης σε άλλες περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ο νέος αυτός δίσκος να επιζήσει από μια σύγκρουση με μετεωρίτη, για παράδειγμα. Πράγματι, θα ήταν απίθανο να αντέχει σε θερμοκρασίες που μπορεί κανείς να συναντήσει σε μια συνηθισμένη σπιτική φωτιά.
Αλλά η ομάδα της Ολλανδίας είναι σίγουρη ότι μπορεί να φτιάξει ακόμη πιο ισχυρά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων. Το έργο τους είναι ένα ενδιαφέρον βήμα για τη διατήρηση των δεδομένων μας, για τους μέλλοντες πολιτισμούς.
hdblog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς την άποψή σας !