Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μ. Βολουδάκης: Οδεύουμε από την αρμοδιότητα προς την υπευθυνότητα

Ζητούμενα η  απλούστευση της δομής της  διοίκησης και η συνεργασία  μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου  τομέα


Ο Υφυπουργός Διοικητικής  Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, συμμετείχε στο πρώτο VIP Roundtable Discussion, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Athenaeum Intercontinental και διοργάνωσε το IT Daily (www.itdaily.gr) και η εταιρεία TZ Conferences (μία εταιρεία της Twilight Zone Publications). Στη συζήτηση “στρογγυλής τραπέζης” -που είχε ως κεντρικό θέμα “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Έργα, Αποτελέσματα, Νομοθεσία, Επόμενη Μέρα”- έλαβαν μέρος οι: α) Δήμος Βατικιώτης, Γενικός Διευθυντής, ATCOM, β) Θανάσης Πετμεζάς, Γενικός Διευθυντής, CosmoOne, γ) Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής, Cisco Systems, δ) Βασίλης Πάλλιος, Διευθύνων Σύμβουλος, GLOBO Technologies, ε) Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Δ.Σ. ΣΕΠΕ, στ) Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζ) Μέντωρ Δρακούλης, Regional Sales Manager, Cisco Systems, η) Μίνα Ζούλοβιτς, Δικηγόρος με ειδίκευση στο e-business και θ) Βαγγέλης Καρανίκας, Research Analyst, IDC.


Η απλούστευση της  δομής της διοίκησης, η ψηφιοποίηση  της δημόσιας διοίκησης (όπου αυτό είναι εφικτό) και η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών είναι τα κεντρικά σημεία της πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα του e-Government. Η επίτευξή τους θα πραγματοποιηθεί μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, του ΕΣΠΑ και των νέων εργαλείων όπως τα SLAs και το Software as a Service. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών είναι αυτό της ψηφιακής υπογραφής, όπου από το 2001 -όταν υπογράφηκε η πρώτη θεσμοθέτηση- μέχρι και πριν από λίγο καιρό δεν είχε υπογραφεί ούτε ένα έγγραφο. Ωστόσο, εδώ και τέσσερις μήνες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διακινεί όλα τα εσωτερικά έγγραφα ηλεκτρονικά, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2013, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων θα έχει επεκταθεί σε όλα τα Υπουργεία. Έργα δεκάδων εκατ. ευρώ έρχονται μέσα στο 2013, όπως το CRMS (το λογισμικό για τη διαχείριση των σχέσεων με τους πολίτες), το ERP (αν και υπάρχει ήδη υποδομή, δεν καλύπτει τις ανάγκες του Υπουργείο Οικονομικών, οπότε είναι αναγκαία η επανασχεδίασή του) που θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο, το έργο “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Τώρα”, το οποίο πραγματοποιεί μία βασική αλλαγή, αυτής της διοίκησης με βάση την ανταλλαγή δεδομένων και όχι εγγράφων καθώς και το Σύζευξις ΙΙ, ένα «φαραωνικό» όπως χαρακτηρίζεται έργο αξίας 170 εκατ. ευρώ. 

Οι επιχειρήσεις από  την πλευρά τους επιθυμούν και  εκείνες την απλούστευση των  δομών της διοίκησης και κυρίως στον τρόπο περιγραφής και υλοποίησης των εργών. Τα υψηλόβαθμα στελέχη που συμμετείχαν στο roundtable δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για τις δυσκολίες της ελληνικής αγοράς και να υποβάλουν προτάσεις στον υφυπουργό. Η δημόσια διοίκηση μπορεί να συμβουλευθεί και να μάθει από τις επιχειρήσεις για όλα -σχεδόν- τα έργα που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση –κάτι που επισήμανε και ο Μ. Βολουδάκης, τονίζοντας στους συμμετέχοντες ότι αξιολογεί θετικά τις συστάσεις τους και ότι επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την αγορά. Η απλούστευση των δομών περνάει φυσικά μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητά του, αφού προβλέπει την έκδοση 44 κανονιστικών διατάξεων. Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση συγκρότησε μία τριμελή επιτροπή συντονισμού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων και συντονισμό των έργων. Αποτελείται από τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως Πρόεδρο, από τον επικεφαλής του γραφείου του ψηφιακού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου οικονομικών ως μέλη. Η επιτροπή αυτή θα ασκεί ένα συντονιστικό ρόλο στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η Κυβέρνηση οδεύει από την αρμοδιότητα προς την υπευθυνότητα και ένα μικρό παράδειγμα είναι η διευθέτηση του θέματος του ληξιαρχείου, η οποία έγινε αθόρυβα.

Η επόμενη μέρα επιβάλει την αξιοποίηση του Software as a Service, κάτι που μπορεί να εφαρμοσθεί για παράδειγμα στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών προμηθειών και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την εφαρμογή των SLAs και την ανάπτυξη κινητών εφαρμογών στο e-Government. Μέσα στο 2013 θα ανακοινωθεί το σχετικό roadmap για τις mobile εφαρμογές, ενώ έχουν ήδη αναπτυχθεί διεθνείς συνεργασίες με χώρες όπως η Αυστρία και η Εσθονία, όπου σχεδόν τα πάντα διατίθενται μέσω mobile.

Τα VIP Roundtables έχουν ως στόχο  να φέρουν στο ίδιο τραπέζι συζήτησης ανώτατα στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα με σκοπό τη δημιουργία εποικοδομητικών διαλογών πάνω σε επίκαιρα θέματα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...