Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

H ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά του Cloud Computing απειλείται από ένα συνονθύλεμα αντικρουόμενων διεθνών νόμων και κανονισμών

English: Diagram showing overview of cloud com...
Image via Wikipedia
Έρευνα της BSA - Η Ιαπωνία πρώτη ανάμεσα  σε 24 χώρες με νέες πολιτικές

Ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων νομοθεσιών και κανονισμών διεθνώς απειλεί να ανακόψει την πολλά υποσχόμενη πορεία της αγοράς cloud computing, σύμφωνα με ανακοίνωση της Business Software Alliance, βασισμένη σε μελέτη 24 χωρών οι οποίες καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής και επικοινωνιών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους, ώστε η ροή των δεδομένων μεταξύ των χωρών να γίνεται πιο ομαλά και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει το cloud computing.
Το BSA Global Cloud Scorecard καθιερώνει μια νέα στο είδος της κατάταξη που αφορά την ετοιμότητα των χωρών να ηγηθούν της ανάπτυξης μιας ενοποιημένης αγοράς cloud διεθνώς. Η μελέτη αξιολογεί νόμους και κανονισμούς σε επτά περιοχές: προστασία δεδομένων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ηλεκτρονικό έγκλημα, πνευματική ιδιοκτησία, τεχνολογική διαλειτουργικότητα και νομική εναρμόνιση, ελεύθερο εμπόριο και τεχνολογική υποδομή.

Οι πέντες χώρες που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο ολοκληρωμένες πολιτικές όσον αφορά το cloud είναι οι: Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, Η.Π.Α και Γαλλία. 

«Τα πραγματικά οφέλη του cloud computing είναι άμεσα συνδεδεμένα με το μεγέθος της αγοράς», δήλωσε ο Πρόεδρος και CEO της BSA Robert Holleyman. «Σε μια παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει ο καθένας να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία που χρειάζεται για προσωπική η επιχειρηματική χρήση, από servers που θα είναι εγκατεστημένοι σε οποιοδήποτε  μέρος του κόσμου. Ωστόσο, αυτό απαιτεί νόμους και κανόνες που επιτρέπουν τη ροή των δεδομένων διασυνοριακά. Αυτή τη στιγμή, πάρα πολλές χώρες, έχουν πάρα πολλούς διαφορετικούς κανονισμούς οι οποίοι στέκονται εμπόδιο στο είδος των συναλλαγών των ψηφιακών υπηρεσιών που χρειαζόμαστε πραγματικά».

Κάποια σημαντικά ευρήματα της  μελέτης:
  • Υπάρχει σαφής διαχωρισμός στην ετοιμότητα όσον αφορά το cloud ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ιαπωνία, οι Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εφαρμόσει σταθερές νομικές και ρυθμιστικές βάσεις, για την υποστήριξη της ανάπτυξης του cloud computing, ενώ αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν πολύ δουλειά ακόμα προκειμένου να ενταχθούν στη διεθνή αγορά cloud.
  • Η Ιαπωνία κατέχει την πρώτη θέση, καθώς διαθέτει πλήρη προστασία των προσωπικών στοιχείων, η οποία δεν αποτελεί εμπόδιο στο εμπόριο, μια πλήρη σειρά προστασίας όσον αφορά εγκληματικές ενέργειες και πνευματικά δικαιώματα και πολύ εύρωστη τεχνολογική υποδομή. Κατέχει, επίσης, ηγετική θέση στην ανάπτυξη διεθνών τεχνολογικών standards.
  • Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι ότι πολλές χώρες που βρίσκονται σε καλό επίπεδο, περιφρουρούν τον εαυτό τους με νόμους και κανόνες οι οποίοι συγκρούονται με εκείνους άλλων χωρών. Για παράδειγμα,  ο προτεινόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (Data Protection Regulation) μπορεί να υπονομεύσει την πιθανή ανάπτυξη και τις οικονομικές επιπτώσεις του cloud.
«Μια υγιής εθνική αγορά στον τομέα του cloud computing δεν σημαίνει απαραίτητα μια αγορά που συμπνέει με τους νόμους άλλων χωρών με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την ομαλή ροή δεδομένων διασυνοριακά», σχολίασε ο κ. Holleyman και προσέθεσε «Οι χώρες που υψώνουν ένα τείχος δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα».
Η BSA προτείνει ένα προσχέδιο για μια πολιτική επτά σημείων  για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει το cloud:
  1. Προστασία του χρήστη και ταυτόχρονη ελεύθερη ροή δεδομένων και συναλλαγών.
  2. Προώθηση πρακτικών αιχμής στο χώρο της ασφάλειας του διαδικτύου χωρίς την απαίτηση χρήσης ειδικών τεχνολογιών.
  3. Μάχη ενάντια στο ηλεκτρονικό έγκλημα με σημαντική αποτρεπτική δράση και ξεκάθαρες ενέργειες απέναντι στους εγκληματίες.
  4. Παροχή ισχυρής προστασίας και δυναμικής επιβολής  του νόμου ενάντια σε παρατυπίες και την παραβίαση τεχνολογιών cloud.
  5. Ενθάρρυνση της επικοινωνίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των παρόχων και των λύσεων cloud.
  6. Προώθηση του ελεύθερου εμπορίου μειώνοντας τους φραγμούς και τις προτιμήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα ή εταιρείες.
  7. Προσφορά κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα για επένδυση σε broadband υποδομές και προβολή της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτές από όλους τους πολίτες του κόσμου.
Μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα της κατάταξης των 24 χωρών και αναλυτικά ευρήματα της μελέτης στο παρακάτω link: http://www.bsa.org/cloudscorecard
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...