Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Φως στο βάθος του τούνελ, σε δύσκολους καιρούς

Ολοκληρώθηκε  με επιτυχία το 2ο  Συνέδριο Infocom Apps 
Ο ολοένα και πιο καίριος ρόλος τον οποίο παίζουν οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας στην καθημερινότητά μας, μαζί με την αναμφισβήτητη οικονομική και κοινωνική τους διάσταση, αναδείχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Infocom Apps, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Smart Press και επιβεβαίωσε άλλη μια φορά –όπως είχε κάνει και πέρυσι, στο ξεκίνημά του- το χαρακτήρα του ως έγκυρου βήματος ανταλλαγής σημαντικών ιδεών και απόψεων για τον συγκεκριμένο και πολλά υποσχόμενο χώρο. Στον απόηχο των ξεχωριστών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που αναμένεται να επηρεάσουν τη ζωή της χώρας για πολλά χρόνια, στην κατάμεστη αίθουσα δεν υπήρχε αμφιβολία πως οι εφαρμογές κινητής και γενικότερα ο χώρος των Τηλεπικοινωνιών είναι ένας από τους λίγους που συνεχίζουν να αναπτύσσονται, εμφανίζουν θετικές προοπτικές, άρα μπορούν να τραβήξουν και επενδύσεις, όπως επεσήμανε στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Infocom Apps, Κώστας Νόστης.

Την ίδια ώρα, αρκετές ελληνικές εταιρίες στο χώρο του δικτυακού marketing και όχι μόνο επιδεικνύουν σημαντική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλούς δημιουργούς κινητών εφαρμογών, οι οποίοι διαθέτουν με επιτυχία τα «έξυπνα» προϊόντα και υπηρεσίες τους μέσω των online αγορών, που απευθύνονται στους απανταχού χρήστες-καταναλωτές.

Τις θετικές προοπτικές για τον κλάδο επεσήμανε στην εισήγησή του ο κεντρικός ομιλητής, αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιώργος Γιαγλής, με την υποσημείωση ότι αυτές περνάνε και από τα κοινωνικά δίκτυα. Έκανε λόγο για μικρή ακτίνα φωτός και προέβλεψε πως η ελληνική οικονομία θα περάσει –εκτός απροόπτου- σε θετικούς ρυθμούς από το τρίτο τρίμηνο του 2013. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άγγελος Μαγκλής της Atlantis Συμβουλευτική, υπογράμμισε την ύπαρξη ωριμότητας από πλευράς αγοράς και χρηστών, τόνισε πως οι δυο στόχοι της ΓΔ Επιχειρηματικότητας της Κομισιόν είναι η Φορητότητα και η Δημιουργικότητα και έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που θα έχουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες.



Ακολούθησαν οι τέσσερις ενότητες του Συνεδρίου.
Στην πρώτη, με τίτλο Smart it all, μίλησαν κυρίως εκπρόσωποι των κατασκευαστών συσκευών, με κοινό παρονομαστή την κατάργηση των συνόρων στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε κατά την καθημερινή επικοινωνία μας και όχι μόνο. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το ίδιο περιεχόμενο μπορούμε πλέον να το διαχειριστούμε σε τέσσερις, διαφορετικού μεγέθους, οθόνες: στην τηλεόραση, τον υπολογιστή, το κινητό και την ταμπλέτα. Εξέλιξη η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, με λαμπρές προοπτικές. Στις δυο βασικές ομιλίες της ενότητας, ο διευθυντής ερευνών της Vision Mobile, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ανέτρεψε 10 διαδεδομένους μύθους της αγοράς και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τις τάσεις που σήμερα διαμορφώνονται. Το στέλεχος της Samsung, Ιάσονας Φρυδάκης, παρουσίασε τις εντυπωσιακές δυνατότητες της νέας Smart TV της εταιρίας του, ενώ ο εκπρόσωπος της iSquare/Apple ξενάγησε το κοινό στις πολύ ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εφαρμογές της, που έχουν ήδη αγκαλιάσει αρκετά ελληνικά σχολεία.
Η δεύτερη ενότητα είχε τίτλο Apps for Business και ξεκίνησε με την ομιλία του αντιπροέδρου της Visa Europe, Νίκου Καμπανόπουλου, ο οποίος προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια όλες οι πληρωμές και οι συναλλαγές μας θα γίνονται μέσω κινητού, με τη χρήση ανάλογων κινητών εφαρμογών. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι δημιουργών επιχειρηματικού λογισμικού αλλά και χρηστών παρουσίασαν προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως «εργαλεία» βελτίωσης της λειτουργίας τους και ενίσχυσης της θέσης τους στην αγορά, σε μια τεράστια γκάμα τομέων, από την καθημερινότητα των ιατρικών επισκεπτών, ως την επιλογή εστιατορίου και την εύρυθμη λειτουργία της πετρελαϊκής αγοράς....

Η τρίτη ενότητα, με τίτλο It’ s an App World και βασικό ομιλητή τον γενικό διευθυντή του ΣΕΚΕΕ, Γιάννη Γιανναράκη, ήταν αφιερωμένη στους developers που παρουσίασαν τη δουλειά τους και έδειξαν στην πράξη τους στόχους και τις δυνατότητες των εφαρμογών τους. Κι εδώ η γκάμα ήταν ευρύτατη, ξεκινώντας από την ενεργειακή διαχείριση μέσω κινητού και φτάνοντας ως την κατασκευή εφαρμογών –μέσω μιας άλλης εφαρμογής- μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας!
Στην τέταρτη ενότητα, τέλος, που είχε τίτλο Apps as a business, και ασχολήθηκε με το επιχειρηματικό σκέλος των εφαρμογών και την οικονομική προοπτική τους στο γενικότερο πλαίσιο της αγοράς, εκπρόσωποι από διαφορετικούς χώρους (από δημιουργοί εφαρμογών ως επιχειρηματίες και νομικοί) συνεισέφεραν ο καθένας τη δική του οπτική, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η καινοτομία και η εξωστρέφεια μπορούν να κάνουν, τελικά, τη διαφορά. Επομένως, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την πρόοδο όχι μόνο του κλάδου, αλλά και της ίδιας της οικονομίας της χώρας. Το 2ο Συνέδριο Infocom Apps ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων Mobile & Apps σε συνολικά 12 επιχειρήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες τους που διακρίθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην ελληνική αγορά, κερδίζοντας την ικανοποίηση των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...