Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Απόδραση από την κρίση, το μήνυμα του 13ου Infocom World 2011

Αισιόδοξο μήνυμα απόδρασης  από την κρίση  εξέπεμψε το 13ο Συνέδριο Infocom που διεξήχθη χθες Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών των εταιριών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και θεσμικών φορέων.
Ουσιαστικά, ήταν ένα συνέδριο αποχαιρετισμού στην εποχή που φεύγει και ταυτόχρονα σηματοδότησε την άφιξη μιας νέας οικονομίας, ευέλικτης και αποτελεσματικής βασισμένη στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.     
Στον χαιρετισμό του ο Αμερικανός Πρέσβης Daniel Bennett Smith, υπερθεμάτισε στη σημασία της καινοτομίας και εξωστρέφειας, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών θα βρουν αρωγό την Αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, που είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε συνεργατικά μοντέλα ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Επίσης ο κ. Smith, αναφερόμενος στην προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της διακυβέρνησης, σημείωσε ότι αυτή περνάει μέσα από τη δημιουργία μιας διαδραστικής σχέσης κράτους-πολίτη, η οποία θα εδραιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης, ενώ ταυτόχρονα θα  βελτιώσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, επιτρέποντας τη σύσταση και λειτουργία ευέλικτων επιχειρήσεων σε ένα σταθερό περιβάλλον. 
Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία  ο κ.Τζωρτζάκης, Υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα, ανέδειξε τις βασικές αρχές της συλλογιστικής που επικρατεί για τη δημιουργία σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η βάση είναι η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης βασισμένου σε τέσσερις πυλώνες:  το ενιαίο Σύστημα  Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων, το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, το Σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών και τέλος ένα 3-καναλικό Σύστημα Επικοινωνίας με τον πολίτη (Citizen Relationship Management).
Όλα τα παραπάνω, θα επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια, την ελεύθερη πρόσβαση και την ανταλλαγή της πληροφορίας, σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού. Στόχος της προσπάθειας είναι να μην υπάρχουν κενά στην πληροφόρηση, τα οποία -σκόπιμα ή μη- δημιουργούν «γκρίζες ζώνες» στην υλοποίηση των έργων, αλλά και στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα αποσκοπεί στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και των αλληλοσυγκρουόμενων διαδικασιών, μοναδικός σκοπός των οποίων είναι η αυτοσυντήρησή τους. 
Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Ο ρόλος των δικτύων επόμενης γενιάς στην Ψηφιακή Ελλάδα», συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους κατασκευαστές Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού, οι οποίοι παρόλη την ύφεση της αγοράς, θεωρούν ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα επόμενης γενιάς είναι αδήριτη ανάγκη και ίσως η μόνη διέξοδος για να επέλθει η ανάκαμψη.
Οι τεχνολογίες των νέων δικτύων πρόσβασης, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν θεαματικά τη βελτίωση των χαρακτηριστικών απόδοσης των υποδομών cloud, το οποίο με τη σειρά του επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν οικονομικότερες και αποτελεσματικότερες λύσεις Software as a Service, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.
Ταυτόχρονα, νέες τεχνολογίες και υλοποιήσεις μέσα από μοντέλα Smart Grids, καθώς και η εφαρμογή της λογικής επικοινωνίας Machine 2 Machine, δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης επειδή το εν δυνάμει πελατολόγιο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Από πλευράς εσωτερικής λειτουργίας, οι εταιρίες αναδιαρθρώνουν τις δομές τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακατανέμουν τους πόρους τους μέσα από καθετοποιημένες δομές, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος.   
Στη δεύτερη ενότητα  με τίτλο «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» εκπρόσωποι εταιριών, οι οποίες ιδρύθηκαν από νέους ανθρώπους και διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, παρουσίασαν με γλαφυρό και εντυπωσιακό τρόπο το μοντέλο επιχειρηματικότητας της νέας, αναδυόμενης, εποχής. Πρόκειται για ένα μοντέλο που στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: την Καινοτομία, την Εξωστρέφεια και, κυρίως τις νέες μορφές χρηματοδότησης, όπως τα venture capitals και το co-founding. Οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται και διακρίνονται εδώ και καιρό στην παγκόσμια αγορά, αντιμετωπίζοντας επάξια διεθνείς κολοσσούς. Ορισμένες δε από αυτές, κυρίως στον τομέα του mobile marketing, ανήκουν στους ηγέτες του κλάδου παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εταιρίες αυτού του τομέα παρουσιάζουν ήδη υψηλή κεφαλαιοποίηση στις ξένες αγορές, δείχνοντας το δρόμο σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία. 
Στην επόμενη ενότητα, με θέμα «Το Κανονιστικό και Επενδυτικό περιβάλλον στη Ψηφιακή Ελλάδα», επισημάνθηκαν οι δυσκολίες, τα εμπόδια και οι αβελτηρίες που δημιουργούνται εξαιτίας της απουσίας ενός σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου, καθιστώντας επισφαλείς τις επενδύσεις, τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Οι συμμετέχοντες διακήρυξαν την πεποίθηση τους ότι το κλειδί για την απελευθέρωση των επενδύσεων, είναι η θωράκιση του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, έναντι παρεμβάσεων που συχνά ανατρέπουν πλήρως τα επιχειρηματικά πλάνα. Με αυτό τον τρόπο -καθώς και την προς τα κάτω αναθεώρηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων- θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας, που θα φέρει νέα κεφάλαια και θέσεις εργασίας, οδηγώντας νομοτελειακά στην έξοδο από την ύφεση. 
Από τα κεντρικά σημεία του συνεδρίου, ήταν η ομιλία του κ.Μαρκόπουλου, Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα και επισήμανε τη δημιουργία 5-6 funds, τα οποία θα επενδύσουν σε νέες επιχειρήσεις που θα έχουν παγκόσμια προοπτική. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, τα συγκεκριμένα funds θα διαθέτουν συνολικά 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 40 εκατ. ευρώ θα είναι ιδιωτική συμμετοχή και 50 εκατ. ευρώ δημόσια συμμετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία επιλογής των σχημάτων που θα “τρέξουν” τα funds βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της. 
Στην καταληκτική  ενότητα, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που δήλωσαν απερίφραστα ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...