Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Απογοητευμένοι οι εργαζόμενοι από τα ανεπαρκή συστήματα τηλεδιασκέψεων

Optical Center of Excellence of Alcatel-Lucent...Image via WikipediaΤο 74% όσων υπαλλήλων ρωτήθηκαν θα ήθελε τέτοια εργαλεία, ενώ μόλις το 33% τα έχει στη διάθεση του

Η Alcatel-Lucent  παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας καινούριας μελέτης, τα οποία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο πασχίζουν προκειμένου να ανταποκριθούν σε έναν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο επικοινωνίας, και ότι έχουν ανάγκη για καλύτερα τεχνολογικά εργαλεία, ώστε να κάνουν πιο αποδοτική την επικοινωνία και τη συνεργασία με τρίτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Alcatel-Lucent ανέθεσε τη διεξαγωγή δύο ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα το πώς οι τεχνολογίες επικοινωνιών χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα τους. Στις έρευνες συμμετείχαν σχεδόν 2000 εργαζόμενοι σε κλάδους έντασης γνώσης (knowledge workers) και περισσότερα από 750 στελέχη πληροφορικής, από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 51 χώρες.


Από τους εργαζομένους ζητήθηκε να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν θέματα όπως οι τεχνολογίες επικοινωνίας, η παραγωγικότητα και η ενεργή συμμετοχή (engagement) των υπαλλήλων, ενώ τα στελέχη πληροφορικής κλήθηκαν να απαντήσουν για τις δυσκολίες που συνδέονται με την υλοποίηση και την υποστήριξη των προηγμένων αυτών δικτύων επικοινωνίας.


Η συνεργασία αυξάνει την παραγωγικότητα, αλλά η διαχείριση της μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 74% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας, όπως οι τεχνολογίες ενοποιημένης επικοινωνίας (unified communications) ή συνεργασίας μέσω βίντεο, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συμμετοχής των εργαζομένων, αλλά παρόλο αυτά λιγότεροι από το ένα τρίτο ισχυρίζεται ότι έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες απαραίτητες για την επιτυχημένη εκτέλεση της εργασίας του.


Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν τη σαφή απογοήτευση τους από τα εργαλεία εικονικών συναντήσεων, τα οποία κρίνουν ως ανεπαρκή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας πιο εύχρηστων εργαλείων συνεργασίας, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να μοιράζονται τη γνώση με πιο αποτελεσματικό τρόπο.


Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα διάφορα κανάλια επικοινωνίας, ώστε οι διάφορες συζητήσεις να μπορούν να επεκτείνονται σε περισσότερους ανθρώπους, μέσα και συσκευές, αναφέροντας ως παράδειγμα την αναβάθμιση ενός απλού γραπτού μηνύματος, στο επίπεδο μιας βιντεοδιάσκεψης εάν κριθεί απαραίτητο.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 74% όσων συμμετείχαν στις έρευνες χρησιμοποιούν smartphones, και ότι όλα σχεδόν τα τμήματα πληροφορικής των επιχειρήσεων υποστηρίζουν διάφορα λειτουργικά συσκευών τύπου smartphone. Οι συσκευές αυτές καθιστούν τους υπαλλήλους πιο προσβάσιμους, ενώ παράλληλα αυξάνουν την προσδοκία για την εμφάνιση τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την ταχύτερη πρόσβαση σε συναδέλφους και πληροφορίες που βρίσκονται στο χώρο εργασίας.


Στα είδη των τεχνολογιών που θεωρούνται σημαντικά περιλαμβάνονται η ενοποιημένη επικοινωνία, η διάσκεψη και η συνεργασία μέσω βίντεο, το instant messaging και τα εσωτερικά κοινωνικά δίκτυα.


Οι υπάρχουσες υποδομές, εμπόδιο για τις διευθύνσεις IT


Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι και το γεγονός ότι, ενώ οι διευθύνσεις πληροφορικής έχουν κάνει άλματα προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις των υπαλλήλων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προηγμένη επικοινωνία και εργαλεία συνεργασίας, σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξη παρωχημένων υποδομών δυσκολεύει την κατάσταση. Η διαχείριση ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού δικτύων αυξανόμενης πολυπλοκότητας, επισημαίνεται ως μια από τις βασικότερες προκλήσεις για τη συστήματα διαχείρισης δικτύων, ενώ μόλις το 40 % των στελεχών πληροφορικής που ρωτήθηκαν πιστεύει ότι διαθέτει στοιχειωδώς επαρκή εργαλεία για τη διαχείριση των παραμέτρων Quality of Service (QoS) και της απόδοσης των εφαρμογών.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι διευθύνσεις IT αναζητούν όλο και πιο συχνά εργαλεία για την ενοποιημένη διαχείριση εφαρμογών, εφαρμογών, συσκευών, χρηστών και υποδομών, μέσα από μια κοινή πλατφόρμα. Ένα 57 τοις εκατό των στελεχών πληροφορική επισημαίνει ότι θα είχαν σημαντική εξοικονόμηση πόρων εάν αντικαθιστούσαν το σύστημα διαχείρισης που χρησιμοποιούν σήμερα, με κάποιο εργαλείο που θα επέτρεπε τη διαχείριση των χρηστών με ενιαίο τρόπο και θα αντιμετώπιζε την επικοινωνία και διάφορες άλλες εφαρμογές ως υπηρεσίες που οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσα από οποιαδήποτε συσκευή.


“Είναι σαφές ότι οι καινοτομίες στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι καταναλωτές έχουν επιπτώσεις και στον εργασιακό χώρο. Σήμερα, τόσο η διεύθυνση πληροφορικής, όσο και οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση αναγνωρίζουν την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα εμπόδια,” αναφέρει ο κ. Arnaud Kraaijvanger, Αντιπρόεδρος στο τμήμα Μάρκετινγκ της Alcatel-Lucent Enterprise. “Οι knowledge workers χρειάζονται καλύτερα εργαλεία και τα τμήματα πληροφορικής καλύτερους τρόπους για την οικονομικότερη ανάπτυξη και πιο αποτελεσματική διαχείριση όλων αυτών των εργαλείων. Ένα από τα κύρια μηνύματα που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι το ότι οι οργανισμοί που θα καταφέρουν να βρουν τρόπους για την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων επικοινωνίας θα ωφεληθούν από μια τρομακτική αύξηση της παραγωγικότητας.”
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...