Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κατασκεύασαν την πρώτη αντι-λέιζερ συσκευή

Fun with an Argon-ion and a He-Ne laser. Most ...Image via WikipediaΤο πρώτο αντί-λέιζερ κατάφεραν να κατασκευάσουν αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Yale. Η συσκευή μπορεί να ακυρώσει την ακτίνα που εκπέμπει το λέιζερ.

Η συσκευή έχει την ικανότητα να απορροφά πλήρως τη δέσμη φωτός (ακτίνα) που εκπέμπεται από μία συσκευή λέιζερ και στη συνέχει να το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Κάνει δηλαδή το ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει το λέιζερ.

Οι ειδικοί σπεύδουν να διευκρινίσουν πως η συσκευή δεν αποτελεί αμυντικό μηχανισμό σε ένα υποτιθέμενο πόλεμο του μέλλοντος, αλλά για την κατασκευή υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιούν το φως αντί για ηλεκτρόνια.

Επιπλέον, μπορεί στο μέλλον η τεχνολογία να εφαρμοστεί στην ακτινολογία, είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και σε νέους υπερευαίσθητους αισθητήρες.

Πέρυσι ο φυσικός Daglas Stone από το Πανεπιστημίου του Yale κατάφερε για πρώτη φορά να αντιστρέψει τη διαδικασία θεωρητικά. Τώρα, η ίδια ομάδα ερευνητών, χρησιμοποιώντας ένα κοινό υλικό (μια μικροσκοπική ράβδο πυριτίου 110 μικρομέτρων), που απορροφά το φως αντί να το ενισχύει, κατόρθωσαν να υλοποιήσουν το αντιλέιζερ.

Το πυρίτιο απορρόφησε το 99,4% (θεωρητικά το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 99,999%) του εκπεμπόμενου σχεδόν υπέρυθρου φωτός με μήκος κύματος 998,5 νανομέτρων, μετατρέποντας το σε θερμότητα αντί σε ακτίνα λέιζερ.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
tanea.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...