Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ελληνας η φωνή των Anonymous

Denial of Service AttackImage by kryptyk via Flickr
του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μια διεθνής ομάδα χακτιβιστών, ακτιβιστών του Διαδικτύου δηλαδή, έχει γίνει διάσημη αυτές τις μέρες αν και αποτελείται από χιλιάδες ανώνυμους.
Η ομάδα Anonymous κατάφερε να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις πολυεθνικές Mastercard, Visa, Amazon και Paypal εμποδίζοντας την διαδικτυακή παρουσία τους κυρίως. Είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας απέναντι στους εχθρούς του Wikileaks και ένα κίνημα υπέρ της διαφάνειας. Αυτό που δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστό είναι ότι η ομάδα έχει φωνή από την Ελλάδα.

Η λέξη “κυβερνοπόλεμος” κυριάρχησε στα ΜΜΕ διεθνώς. Οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS) από την ομάδα Anonymous, όμως, όταν γίνονται από πραγματικούς ανθρώπους και όχι αυτοματοποιημένα – με bots και ζόμπι pc – είναι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Κάτι σαν τις καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από την πόρτα μιας εταιρείας. Σίγουρα επηρεάζουν τη λειτουργία, τα κέρδη και τη δημόσια εικόνα της εταιρείας. Αλλά δεν τους έκλεψαν λεφτά. Κανείς σε ένα δημοκρατικό κράτος δεν θα απαγόρευε μια τέτοια διαμαρτυρία. Αυτό το έχει δεχτεί και η δικαιοσύνη της Γερμανίας το 2001 στην υπόθεση Λουφτχάνσα.

Το Operation PayBack (Επιχείρηση Ανταπόδωσης) δεν είναι “κυβερνοπόλεμος”, είναι κυβερνοδιαμαρτυρία ή κυβερνοεξέγερση. Και έχει αιτία. Η οικονομική πίεση, με το πάγωμα των λογαριασμών και των εμβασμάτων, από το Paypal, τη Μastercard, τη Visa στο Wikileaks είναι αυθαίρετη. Κανένα δικαστήριο δεν έχει κρίνει (ακόμη) ότι αυτό που κάνει ο Ασάνζ και η παρέα του είναι παράνομο. Οι εταιρείες συντάχθηκαν αμέσως με την αμερικανική κυβέρνηση που θέλει να σταματήσει τις διαρροές. Το Paypal παραδέχθηκε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το Amazon έφτασε στην άλλη άκρη. Αφού έκοψε το Wikileaks από τους σέρβερ του πουλάει το περιεχόμενο του Wikileaks σε ηλεκτρονικό βιβλίο (ebook)! Κάτι τέτοια εξοργίζουν τους χακτιβιστές που διαμαρτύρονται. Και μοιράζουν δωρεάν προγράμματα επίθεσης, που έως χθες είχαν κατεβάσει 40.000 άτομα. Δηλαδή – θεωρητικά - υπάρχουν ήδη 40.000 μέλη στους Anonymous. Που περιγράφουν τον εαυτό τους με το “Μανιφέστο” και δελτία Τύπου.

Αυτό που δεν ξέραμε έως σήμερα είναι ότι ο συγγραφέας του Μανιφέστου και του τελευταίου δελτίου Τύπου είναι Ελληνας. Η Ελευθεροτυπία επικοινώνησε μαζί του. Αλλά όσο ο ίδιος το επιθυμεί, το όνομά του θα μείνει στην αφάνεια. Είναι σχεδόν... Ανώνυμος.

Οι Anonymous στρέφονται τώρα στην επιχείρηση CableSpin που κεντρικός της άξονας είναι η διάδοση των τηλεγραφημάτων της αμερικανικής διπλωματίας με αναπαραγωγή τους από άλλα μέσα (μπλογκ, σάιτ, ΜΜΕ κ.λπ.). Αυτό δείχνει ότι υιοθετούν τη φιλοσοφία του Wikileaks. Ομως το Wikileaks δεν τους υιοθετεί αλλά και δεν τους καταδικάζει. Τους θεωρεί αποτέλεσμα της οργής του κόσμου.

Ο Ελληνας Ανώνυμος μάς περιέγραψε πως και γιατί έγραψε τα κείμενα, τι είπαν γι' αυτά οι άλλοι Anonymous και πώς ανέλαβε θέση 'εκπροσώπου'... 
ENET.GR

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...