Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

“Ροζ” σκάνδαλο αναγκάζει σε παραίτηση τον πρόεδρο της ΗP!

Η είδηση έπεσε ως “κεραυνός εν αιθρία” στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά, καθώς ο πρόεδρος και CEO της ΗΡ, Mark Hurd παραιτήθηκε ξαφνικά, ύστερα από την αποκάλυψη στοιχείων που τον εμπλέκουν σε ροζ σκάνδαλο με σύμβουλο-συνεργάτη της εταιρείας η οποία δούλευε για λογαριασμό του και παράλληλα, επί διετίας, εισέπραττε πολλές παράνομες πληρωμές…
Προσωρινή αντικαταστάτης του Hurd στην κεφαλή της εταιρείας τοποθετήθηκε η οικονομική διευθύντρια Cathie Lesjak, 51 ετών. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα δεν αποκάλυψε κάποια παραβίαση της πολιτικής σεξουαλικής παρενόχλησης της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hewlett-Packard, ο Hurd “επέδειξε προφανή έλλειψη κρίσης που κλόνισε σοβαρά την αξιοπιστία του αλλά και την ικανότητά του να ηγείται της εταιρείας”. Επόμενο φυσικά ήταν, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η μετοχή της εταιρείας να υποχωρήσει κατά 9,3%.
 
H υπόθεση
 
Η ΗP ξεκίνησε την έρευνα στις 29 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η συνεργάτιδα η οποία δούλευε για λογαριασμό του Hurd (το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό) έκανε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Hurd παρέδωσε αποδείξεις που κυμαίνονταν από 1.000 μέχρι 20.000 δολάρια, για τα τελευταία δύο χρόνια, που περιελάμβαναν έξοδα για γεύματα και ταξίδια που έπρεπε να καταγραφούν ως προσωπικά και όχι ως εταιρικά έξοδα. Οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση δεν αποδείχτηκαν, όμως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, “καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα”…
 
Ο Hurd πάντως δήλωσε πρόθυμος να επιστρέψει όλο το ποσό, για το οποίο κατηγορείται, κάτι που πάντως δεν θα του στοιχίσει και πολύ, αφού η αποζημίωση που θα λάβει ανέρχεται στα 12,2 εκατ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται και επιπλέον οφέλη όπως ο διακανονισμός για 330.177 μετοχές που κατέχει.
 
Τι πέτυχε ο Hurd
 
Η αποχώρηση του Mark Hurd αφήνει την κορυφαία και ιστορική εταιρεία πληροφορικής ακέφαλη μετά από πέντε χρόνια (όταν ο Hurd αντικατέστησε την Carly Fiorina). Υπό την καθοδήγηση του Hurd, επανέκτησε τα ηνία στην αγορά των PCs από την Dell και προχώρησε σε εξαγορές σημαντικών εταιρειών (EDS, 3COM, κ.λπ.) για να επεκταθεί σε νέες αγορές όπως οι υπηρεσίες. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αυξήθηκε κατά $44,6 δις, φτάνοντας τα $108,1 δις, από την 1η Απριλίου 2005 που ο Hurd έκατσε στην καρέκλα του CEO.
 
Τα παραπάνω επιτεύγματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, σε σημείο που δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που πιστεύουν ότι η αποχώρηση του Hurd αφήνει μεγάλο κενό στην HP.
 
Οι 10 πιθανοί υποψήφιοι αντικαταστάτες
 
Σύμφωνα με κύκλους εντός της εταιρείας, ως πιθανότεροι διάδοχοι του Hurd φαντάζουν οι ακόλουθοι:
 
Εντός ΗP
 
Todd Bradley: Εκτελεστικός αντιπρόεδρος που “τρέχει” το τμήμα Προσωπικών Υπολογιστών της εταιρείας.
 
Ann Livermore: Βετεράνος της HP με 20 χρόνια παρουσία στην εταιρεία, που “τρέχει” το επιχειρηματικό κομμάτι που συμπεριλαμβάνει την EDS.
 
John Joyce: Πρώην διευθύνων σύμβουλος της Silver Lake, μιας ιδιωτικής τεχνολογικής εταιρείας, μέλος του Δ.Σ. της ΗP και πρώην στέλεχος της ΙΒΜ.
 
Βοb Wayman: Πρώην οικονομικός διευθυντής της ΗΡ που παραιτήθηκε το 2006.
 
Εκτός ΗP
 
Ned Hooper: Chief Strategy Officer στη Cisco και φερόμενος ως διάδοχος του John Chambers
 
Steve Elop: Επικεφαλής του επιχειρηματικού τμήματος της Microsoft.
 
Ray Lane: Πρώην CEO της Oracle που έφυγε το 2000 μετά από διαμάχη με τον Larry Ellison.
 
Greg Brown: co-CEO της Motorola.
 
Kevin Johnson: Πρώην επικεφαλής της Microsoft στα τμήματα Online και Windows.
http://www.neo2.gr/

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...