
Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία είδε το «παιδί» της να... θριαμβεύει. Διάφορες μετρήσεις ανέβαζαν το ποσοστό του Internet Explorer στο 90-95% των υπολογιστών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και, ίσως, αυτά τα θεαματικά ποσοστά να συνέβαλαν ώστε η Microsoft να πέσει σε λήθαργο.
Ετσι, το 2004, όταν παρουσιάστηκε ο Firefox, τέκνο του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού, η Microsoft πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο αγνοώντας τα μηνύματα των χρηστών. Η μεγάλη δημοτικότητα του Internet Explorer λειτούργησε σαν μπούμερανγκ, αφού όποιος ήθελε να αποκτήσει (μη εξουσιοδοτημένη, βέβαια) πρόσβαση σε έναν υπολογιστή μέσω Διαδικτύου αναζητούσε τις αδυναμίες του προγράμματος της Microsoft, οι οποίες ήταν ουκ ολίγες. Κατά καιρούς η διαδικτυακή κοινότητα, που στο μεταξύ είχε μεγαλώσει με εκθετικούς ρυθμούς, ενημερωνόταν για νέα κενά ασφαλείας στον Internet Explorer τα οποία η εταιρεία προσπαθούσε να κλείσει. Ομως η ζημιά είχε γίνει.
Σταδιακά ο Firefox κέρδιζε έδαφος και ο Internet Explorer άρχισε να χάνει σε δημοτικότητα. Ωστόσο, χάρη κυρίως στους άκαμπτους κανόνες λειτουργίας των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εγκαθιστούν ελεύθερα λογισμικό, ο Internet Explorer υπολογίζεται πως χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των χρηστών. Διάφορες μετρήσεις προσδιορίζουν το μερίδιο του Internet Explorer στη ζώνη του 50-65%, ωστόσο οι ίδιες μετρήσεις καταγράφουν και τη συνεχιζόμενη άνοδο του Firefox. Μάλλον γι' αυτό δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη στη Microsoft χθες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς την άποψή σας !