Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Περιηγητής» ετών δεκαπέντε

Τα 15 χρόνια ζωής έκλεισε χθες ο Internet Explorer, αλλά στη Microsoft δεν φαίνεται να είχαν ιδιαίτερη όρεξη για γιορτές και πανηγύρια, μια και ο άλλοτε κυρίαρχος στα προγράμματα πλοήγησης στο Διαδίκτυο βρίσκεται σήμερα με την πλάτη στον τοίχο.
Τον Αύγουστο του 1995 το Διαδίκτυο δεν είχε τις εκρηκτικές σημερινές διαστάσεις και έννοιες όπως «ευρυζωνικότητα» και «συστήματα κοινωνικής δικτύωσης» ήταν παντελώς άγνωστες. Ωστόσο η δυναμική του νέου μέσου είχε ήδη διαφανεί, χάρη κυρίως στο Web (γνωστό στην ημεδαπή και ως «Παγκόσμιος Ιστός») που έκανε πιο εύκολη τη δημοσίευση και τη διασύνδεση πληροφοριών. Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση των Windows 95 η Microsoft παρουσιάζει τον Internet Explorer, που έκτοτε συμπεριλαμβάνεται σε κάθε έκδοση λειτουργικού συστήματος της εταιρείας. Με αυτό το «πακετάρισμα» η Microsoft έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία της και στα προγράμματα πλοήγησης στο Διαδίκτυο και ο Internet Explorer αρχικά περιόρισε και, τελικά, εκμηδένισε την παρουσία του Netscape Navigator, του σημαντικότερου ανταγωνιστή του έκτοτε.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία είδε το «παιδί» της να... θριαμβεύει. Διάφορες μετρήσεις ανέβαζαν το ποσοστό του Internet Explorer στο 90-95% των υπολογιστών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και, ίσως, αυτά τα θεαματικά ποσοστά να συνέβαλαν ώστε η Microsoft να πέσει σε λήθαργο.
Ετσι, το 2004, όταν παρουσιάστηκε ο Firefox, τέκνο του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού, η Microsoft πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο αγνοώντας τα μηνύματα των χρηστών. Η μεγάλη δημοτικότητα του Internet Explorer λειτούργησε σαν μπούμερανγκ, αφού όποιος ήθελε να αποκτήσει (μη εξουσιοδοτημένη, βέβαια) πρόσβαση σε έναν υπολογιστή μέσω Διαδικτύου αναζητούσε τις αδυναμίες του προγράμματος της Microsoft, οι οποίες ήταν ουκ ολίγες. Κατά καιρούς η διαδικτυακή κοινότητα, που στο μεταξύ είχε μεγαλώσει με εκθετικούς ρυθμούς, ενημερωνόταν για νέα κενά ασφαλείας στον Internet Explorer τα οποία η εταιρεία προσπαθούσε να κλείσει. Ομως η ζημιά είχε γίνει.
Σταδιακά ο Firefox κέρδιζε έδαφος και ο Internet Explorer άρχισε να χάνει σε δημοτικότητα. Ωστόσο, χάρη κυρίως στους άκαμπτους κανόνες λειτουργίας των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εγκαθιστούν ελεύθερα λογισμικό, ο Internet Explorer υπολογίζεται πως χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των χρηστών. Διάφορες μετρήσεις προσδιορίζουν το μερίδιο του Internet Explorer στη ζώνη του 50-65%, ωστόσο οι ίδιες μετρήσεις καταγράφουν και τη συνεχιζόμενη άνοδο του Firefox. Μάλλον γι' αυτό δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη στη Microsoft χθες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...