ΜΑΪΑΜΙ Μια αμερικανική εταιρεία κατασκεύασε το ιδανικό, όπως ισχυρίζεται, «ανθρωποειδές» για όποιον διευθυντή ή στέλεχος επιχείρησης αδυνατεί να παραστεί σε μια κρίσιμη σύσκεψη. Μικρό στο μάτι, αλλά μεγάλο στην (πολυ)λειτουργικότητα, το Αnybot είναι ένα ρομπότ που θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να υποκαθιστά τον κ. διευθυντή συμμετέχοντας «αντ΄ αυτού» σε επαγγελματικές συσκέψεις. Ακόμη και από την άλλη άκρη του πλανήτη ο απών θα καθοδηγεί άμεσα και σε ζωντανή σύνδεση μέσω Ιnternet τους συνεργάτες του με τη φωνή και την εικόνα του.
Το ρομπότ θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες στην αμερικανική και στην ιαπωνική αγορά. Εχει μεταβαλλόμενο ύψος, που φτάνει τα 160 εκατοστά, ζυγίζει 16 κιλά, κινείται με ταχύτητα 5 χλμ./ώρα και θα κοστίζει γύρω στις 12.000 ευρώ. Χρησιμοποιεί δύο ρόδες, διαθέτει δύο κάμερες και μικρόφωνα καταγράφοντας τις εικόνες και τους ήχους του περιβάλλοντος και υποκαθιστώντας την ομιλία, την ακοή και την όραση του χρήστη του. Κατόπιν τα ηχεία του μηχανήματος και η 7 ιντσών οθόνη που έχει στο «σώμα» του αναπαράγουν τη φωνή και την εικόνα του ιδιοκτήτη σε πραγματικό χρόνο.
Οι εφευρέτες του υποστηρίζουν ότι το ρομπότ αυτό αποτελεί το καλύτερο υποκατάστατο της φυσικής παρουσίας αυτού που το χρησιμοποιεί, εξασφαλίζοντας τη διαδραστική του επικοινωνία με όσους βρίσκονται στον χώρο όπου λειτουργεί το ρομπότ.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της φορητής πλατφόρμας βιντεοδιασκέψεων, ή καλύτερα «τηλεπαρουσίας», όπως προτιμούν να την ονομάζουν οι εφευρέτες της, είναι ότι ο συνομιλητής του Αnybot δεν χρειάζεται να είναι κι αυτός καθηλωμένος μπροστά από κάποιο μόνιτορ. Αρκεί το ποντίκι ενός λάπτοπ και ένα «φιλικό στον χρήστη» πρόγραμμα για να το καθοδηγεί από απόσταση.
«Αντί να πηγαίνετε κάθε ημέρα στη δουλειά σας,μπορεί να ξεκλέψετε ένα πρωινόχρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό σας κλώνο.Τοποθετήστε τον στην καρέκλα σας και δείτε τι μπορεί να κάνει αυτός για σας» τονίζει με νόημα ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της καλιφορνέζικης εταιρείας Αnybots Τρέβορ Μπλάκγουελ.
Ενα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του Αnybot είναι η... εξωτερική του εμφάνιση: οι κακές γλώσσες λένε ότι μοιάζει με ένα μάλλον άσχημο υβρίδιο ηλεκτρικής σκούπας και... λάμπας δαπέδου.
Η τεχνολογία της «εκ του μακρόθεν» παρουσίας ενός διευθυντικού στελέχους στον χώρο εργασίας του κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Οι πωλήσεις εξοπλισμού «τηλεπαρουσίας» ξεπέρασαν για το 2009 το 1,5 δισ. δολάρια, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ως το 2012 παρόμοιες συσκευές θα έχουν μειώσει τον ετήσιο φόρτο των αερομεταφορών κατά 2,1 εκατ. θέσεις- και αυτό μόνο για τα επαγγελματικά ταξίδια από και προς τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε και εσείς την άποψή σας !