Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Δύο Έλληνες επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα στη Νανοτεχνολογία

Στην εποχή της νανοτεχνολογίας, ενός όρου ή μιας επιστήμης καλύτερα, άγνωστης για τους περισσότερους από εμάς, δύο Έλληνες καινοτόμοι, οι επιστήμονες στον τομέα της νανοτεχνολογίας Ιωάννης Αραμπατζής και Βασίλης Θεοχαράκης, ανατρέπουν τα δεδομένα και απογειώνουν την Ελλάδα προσφέροντας στη χώρα διεθνείς διακρίσεις σε ό,τι αφορά την καινοτομία στον τομέα της πράσινης δόμησης. Εμπνευστές και δημιουργοί της ελλαδικής εταιρείας νανοτεχνολογίας, NanoPhos AE, οι Ιωάννης Αραμπατζής και Βασίλης Θεοχαράκης, βραβεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2008 από τον ίδιο τον...
πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, για την καινοτομία των προϊόντων τους, αποσπώντας το 1ο βραβείο καινοτομίας στην έκθεση 100% Detail, του Λονδίνου. Στο παλμαρέ των διακρίσεών τους συναντάμε τις βραβεύσεις στη World Expo 2010 της Σανγκάης και στη Διεθνή Έκθεση Οικοδομικών Υλικών BIG5, του Ντουμπάι…

Αφόρητο κρύο το χειμώνα, μαυρίλα και υγρασία στους τοίχους, μύκητες στα πατώματα, μούχλα στα κεραμίδια, μικροοργανισμοί στους χώρους υγιεινής, ακαθαρσίες στα μάρμαρα ή στα πλακάκια και λεκέδες. Την απάντηση στα καθημερινά αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, φαίνεται να την έχουν οι δύο Ελλαδίτες επιστήμονες -μέσω των προϊόντων της εταιρείας τους- η οποία αξιοποιεί τα ευρήματα της νανοτεχνολογίας, δημιουργώντας και εξάγοντας προϊόντα που αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν τις επιφάνειες.

Ανάμεσα στη φυσική και τη χημεία, τα μικρά και μεγάλα σωματίδια, πίσω από τους δύο αυτούς καινοτόμους ανθρώπους, τον Βασίλη Θεοχαράκη και τον Ιωάννη Αραμπατζή, βρίσκεται μια εξάχρονη σπουδαία πορεία, μια διαρκής διαδρομή αναζήτησης στον τομέα της νανοτεχνολογίας. «Αυτό που κάνουμε, είναι μέσω του δικού μας ερευνητικού κέντρου ν’ ανακαλύπτουμε καινούρια υλικά, ώστε να δώσουμε λειτουργικότητα και μια χροιά στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή με πολύ απλό τρόπο», εξηγεί στη «Σ» ο κ. Αραμπατζής, σημειώνοντας πως υπάρχουν υλικά με τα οποία μπορεί κανείς, βάφοντας απλώς τις διάφορες επιφάνειες, να πετύχει θερμομόνωση, εξοικονομώντας ενέργεια και μαζί… αρκετά ευρώ από το λογαριασμό για τον ηλεκτρισμό. Όλα αυτά, χάρη πάντα στη νανοτεχνολογία. «Εκμεταλλευόμενοι το πολύ μικρό μέγεθος των συγκεκριμένων σωματιδίων, την ιδιότητά τους να μπορούν να διώχνουν το νερό και ν’ απορροφούν την ακτινοβολία, αξιοποιώντας τις αυτοκαθαριζόμενες αντιβακτηριδιακές και θερμομονωτικές τους ιδιότητες, φτιάχνουμε υλικά που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε σπίτι».

Όπως λέγει στη «Σ» ο Βασίλης Θεοχαράκης, η εταιρεία ξεκίνησε στο Λαύριο το 2005. «Βρισκόμαστε στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου, που είναι στο αρχαίο ορυχείο… και πολλές φορές αρκετοί στο εξωτερικό ξαφνιάζονται για το γεγονός ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και σε μια περιοχή σαν το Λαύριο, μπορεί κανείς να καινοτομήσει. Αυτή τη στιγμή, τα προϊόντα μας κυκλοφορούν σε περισσότερες από 25 χώρες, αρχίζοντας από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες, το Μεξικό, την Αφρική, δηλαδή σε πολύ ώριμες και απαιτητικές αγορές, σε όλες τις ηπείρους», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχαράκης. Για να τονίσει ότι μέσα από αυτή τη διαδρομή και οι ίδιοι μαθαίνουν περισσότερα, δημιουργώντας καινούρια υλικά, με αποτέλεσμα να κερδίζουν κάθε φορά και μεγαλύτερες διακρίσεις.

Στις 6 του περασμένου Νοέμβρη, το πρωτοπόρο θερμομονωτικό χρωμάτων, SurfaPore ThermoDry, βραβεύτηκε στη Σαγκάη για τη συμμετοχή του στο ZED (Zero Energy Development) Pavilion της World Expo 2010. Το υλικό επιλέχθηκε ως πρότυπο για τα νέα ενεργειακά κτίρια της Κίνας, καθώς προστίθεται σε οποιοδήποτε κοινό ακρυλικό χρώμα, μετατρέποντάς το σε θερμομονωτικό, εξοικονομώντας ενέργεια. «Η τριπλή δράση του SurfaPore ThermoDry, δηλαδή η αντανάκλαση της θερμικής ακτινοβολίας, η αποτροπή μεταφοράς της θερμότητας και η αδιαβροχοποίηση συμβάλλει στην προστασία των επιφανειών και στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Συγχρόνως, αποτρέπει το φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών, αποτρέποντας την ανάπτυξη μαυρίλας και μυκήτων στους τοίχους. Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς φορείς και στην Ελλάδα από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», επισήμανε ο κ. Αραμπατζής.

Το μοναδικό υλικό στην κατηγορία του, το SurfaShield C, βραβεύτηκε με το βραβείο GAIA (Γαία) στη Διεθνή Έκθεση BIG5 του Ντουμπάϊ στις 21 Νοεμβρίου, για την ικανότητά του να μετατρέπει πορώδεις επιφάνειες, όπως τοίχους και τσιμέντο, σε αυτοκαθαριζόμενες και αντιβακτηριδιακές. Το SurfaShield C ενεργοποιείται απλά από τo περιβάλλον φως και καθαρίζει ρύπους και βακτήρια που επικάθονται στην τροποποιημένη επιφάνεια. «Αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό μόνο επειδή διατηρεί τα κτίρια καινούρια, αλλά κάθε φορά που θέλουμε να καθαρίσουμε ένα κτίριο, πέρα από το κόστος, χρησιμοποιούμε και πολλά χημικά», υπέδειξε ο κ. Αραμπατζής. Η συγκεκριμένη βράβευση συνιστά εθνική επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην έκθεση BIG5 συμμετέχουν περισσότεροι από 2250 εκθέτες απ’ όλο τον κόσμο και είναι η μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής. Τα βραβεία GAIA έχουν ως σκοπό να αναδείξουν «πράσινα» δομικά υλικά που προστατεύουν το περιβάλλον. Η επιλογή είναι ιδιαίτερα αυστηρή και γίνεται από καταξιωμένο πάνελ κριτών, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, πολιτικούς μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους και άλλους έμπειρους επιστήμονες. «Τα υλικά που είναι πιο δημοφιλή είναι τα SurfaPore, τα οποία απλώς περνά κανείς σε μια επιφάνεια ή αν έχει πρόβλημα υγρασίας, αδιαβροχοποιώντας το τσιμέντο, την ταράτσα του, ή μετατρέποντας τα μάρμαρά του ώστε να μη λεκιάζουν, κάτι που διευκολύνει τον καταναλωτή. Το 50% των προβλημάτων που λύνουν τα υλικά τώρα, είναι απλά και καθημερινά», τόνισε ο Βασίλης Θεοχαράκης.

Ο τελικός καταναλωτής βλέπει μόνο ένα υλικό

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ παίρνει συστηματικά αρκετές διακρίσεις, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία για να λύσουν καθημερινά προβλήματα, όπως για παράδειγμα αδιαβροχοποίηση, προστασία από βακτήρια, λεκέδες, ρύπους και προβλήματα θερμομόνωσης. «Όλα αυτά τα προβλήματα με πολύ απλό τρόπο επιλύνονται χάρη σε αυτά τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Γιατί τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Ιάπωνας και η Νορβηγίδα νοικοκυρά στο σπίτι της», σημείωσε κ. Αραμπατζής. «Μπορέσαμε να επεκταθούμε σε όλες αυτές τις χώρες, γιατί η χρήση των υλικών, αν και υπάρχει όλη αυτή η πολυπλοκότητα με τα σωματίδια κτλ, είναι πολύ απλή. Ο τελικός καταναλωτής βλέπει μόνο ένα υλικό, το οποίο είναι οικολογικό και μπορεί να το χρησιμοποιήσει από μόνος του», εξήγησε.
Στην Κύπρο τα προϊόντα είναι διαθέσιμα από το 2007 και σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, θεωρούν την αγορά της χώρας μας ισοδύναμη με την αγορά της Ελλάδας. Οποιοδήποτε καινοτόμο προϊόν βγει στην αγορά, δοκιμάζεται αρχικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και μετά οπουδήποτε αλλού. Αυτό, όπως δηλώνει, συμβαίνει, επειδή μπορούν ευκολότερα να παίρνουν ιδέες για την ανάπτυξη καινούριων προϊόντων. «Η αμεσότητα είναι πολύ καλή στην κυπριακή και ελληνική αγορά, οπότε είναι ταχύτερη και η ανάπτυξη νέων προϊόντων. Με τους συνεργάτες μας στην Κύπρο είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, μας βοηθάνε να αφουγκραζόμαστε καλύτερα την αγορά», κατέληξε.

Πανευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρηματικότητας

ΠΟΛΥ πριν δημιουργηθεί η εταιρεία NanoPhos, οι δύο επιστήμονες κέρδισαν το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρηματικότητας στη Στοκχόλμη. «Πρώτα κερδίσαμε και μετά ξεκίνησε η εταιρεία», ανέφερε ο κ. Θεοχαράκης, υποδεικνύοντας ότι η κυριότερη βράβευση που έχουν κερδίσει ήταν το 2008, όταν στα πλαίσια των καινοτόμων εταιρειών της Ελλάδας και της Κύπρου διοργανώθηκε μια εκδήλωση, όπου ξεχώρισαν τρεις καινοτόμες εταιρείες. Μια από αυτές, η NanoPhos, η οποία βραβεύτηκε για την καινοτομία των προϊόντων της από τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αποσπώντας το 1ο βραβείο καινοτομίας στην έκθεση 100% Detail του Λονδίνου. «Βασικά ήρθε ο Μπιλ Γκέιτς στην Ελλάδα για έξι-οκτώ ώρες και ζήτησε ο ίδιος να γίνει η διαδικασία», σημείωσε ο κ. Θεοχαράκης.

Τι είναι η Νανοτεχνολογία

Νανοτεχνολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης που έχει ως σκοπό να δημιουργήσει σωματίδια ύλης, τα οποία είναι πολύ μικρά σε μέγεθος – συνήθως 100 νανόμετρα ή μικρότερα. Ένα νανόμετρο (nm) είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου (10-9 m). Για ν’ αντιληφθεί κανείς το σχετικό μέγεθος ενός νανόμετρου προς το μέτρο, μπορεί να φανταστεί το εξής: Αν η γη είναι όσο ένα μέτρο, τότε το νανόμετρο είναι όσο ένα μήλο. Όταν ένα κοινό υλικό μικραίνει σε επίπεδο νανοκλίμακας, τότε παρουσιάζει πρωτότυπες και μοναδικές ιδιότητες, σε σχέση με τα μόρια ή τα ευμεγέθη, κλασικά υλικά όπως τα γνωρίζουμε.

Έτσι, αναπτύσσουμε μοναδικές εφαρμογές με όχημα τη νανοτεχνολογία, με σκοπό να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον τελικό χρήστη, γνώσεις ή υψηλό κόστος. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για μια νέα επιστήμη, η οποία στα επόμενα χρόνια θ’ ανατρέψει τα πάντα στην καθημερινότητά μας. Η νανοτεχνολογία σήμερα εφαρμόζεται:

*Στην Ιατρική με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς σε λίγο καιρό ασθένειες, που μέχρι πρόσφατα ήταν ανίατες, θα καταπολεμηθούν.
*Στο Διάστημα για προστασία των διαστημικών σταθμών.
*Στην πληροφορική, όπου νέες γενιές επεξεργαστών κατασκευάζονται και θα ανατρέψουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
*Σε καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία απευθύνονται στο ευρύ κοινό, με στόχο να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και ασφαλέστερη.
*Στα επόμενα χρόνια τα πάντα στη ζωή μας, από το ψωμί μέχρι τα πιο πολύπλοκα αντικείμενα, θα περιέχουν στοιχεία νανοτεχνολογίας.

http://www.sigmalive.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...