Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Συνέδριο InfoCom.Cy, στη Λευκωσία

 Η ισχυρή δυναμική της κυπριακής  αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και ο καταλυτικός ρόλος  τον οποίο μπορεί να παίξει ειδικά σε εποχή κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο InfoCom.Cy 2012. Το 4ο κατά σειρά συνέδριο – θεσμός πλέον για την Κύπρο, όπως επισημάνθηκε πολλάκις από του βήματος, από αρμόδια χείλη- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Hilton της Λευκωσίας, με τίτλο «Connected Economies @ a Connected World». Σ’ αυτό συμμετείχαν πολλοί κυβερνητικοί και θεσμικοί αξιωματούχοι, αλλά και εκατοντάδες ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων απ’ όλους τους τομείς.

Σε ένα ιδιαίτερα κομβικό  χρονικό σημείο, καθώς απομένουν  λίγες μονάχα ημέρες πριν η Κύπρος αναλάβει το «πηδάλιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το β’ εξάμηνο του 2012, το Συνέδριο εξέτασε στις τέσσερις ενότητές του τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις, που -όπως όλα δείχνουν- αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Περισσότεροι από 50 ομιλητές παρουσίασαν, σχολίασαν, εξέθεσαν τις απόψεις τους ή εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους –ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία- σχεδόν για κάθε πτυχή της ψηφιακής καθημερινότητάς.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Κώστας Νόστης και Σολωμός Κυριάκου, επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους την κρισιμότητα  των υποδομών ΤΠΕ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τόνισαν  τη σημασία του Διαδικτύου ως κοινωνικό αγαθό και έκαναν λόγο για το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, για το μέλλον που «έφτασε αλλού κι είναι πια καιρός να φτάσει και στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος της Βουλής των  Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, παραδέχθηκε  ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσκολη, επιβάλλοντας την αξιοποίηση εκ μέρους της Κύπρου των όποιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Σαν τέτοια, ανέφερε τον άρτι αποκαλυφθέντα ενεργειακό πλούτο της, αλλά και τις ΤΠΕ τις οποίες χαρακτήρισε –όπως, άλλωστε, και το Ψηφιακό Θεματολόγιο της Ενωμένης Ευρώπης-«μονόδρομο για την ανταγωνιστικότητα».

Εκπροσωπώντας τον υπουργό Συγκοινωνιών & Έργων, Ευθ. Φλουρέντζο, η κ. Κοφτερού αναφέρθηκε στη φιλόδοξη ψηφιακή πολιτική της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση του τομέα των Επικοινωνιών με γενναίες χρηματοδοτήσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε να προωθήσει η κυπριακή προεδρεία. Τόνισε δε, ότι αναμένει τις προτάσεις του κλάδου, με στόχο η χώρα να πρωταγωνιστήσει, το επόμενο εξάμηνο.

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκής Προεδρείας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού επεσήμανε  τον καλό χρονισμό του Συνεδρίου, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ευρώπη είναι η εξισορρόπηση μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης. Τόνισε δε, ότι η προεδρία προσδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία στην Κύπρο, αναφέροντας ως τομείς προτεραιότητας στο χώρο της ψηφιακής καθημερινότητας, τις ψηφιακές υπογραφές και την αξιοποίηση των κρατικών δεδομένων προς όφελος της κοινωνίας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη «ψηφιακών πρωταθλητών».

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Λεωνίδας Κανέλλος, μίλησε για τη σημασία των ΤΠΕ στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναφέρθηκε στις ισχύουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, στις δυνατότητες αναβάθμισης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τη στήριξη εκ μέρους του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών (ΒΕRΕC), του οποίου την προεδρεία αναλαμβάνει ο ίδιος, για το 2013.
Χαιρετισμούς απηύθηναν, επίσης, ο βοηθός γεν. διευθυντής του ΟΕΒ, Κώστας Χρυσαφίδης, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής, Κώστας Αγρότης, και το μέλος του ΔΣ της ΣΕΤΗΛ, Αντώνης Παπαλεοντίου.

Ανοίγοντας την 1η ενότητα, ο Δνων σύμβουλος της Alcatel-Lucent Hellas, Θέμης Παπαϊωάννου, πρότεινε τη διδαχή από το παρελθόν αλλά και τη ρήξη με αυτό, οι Κώστας Χρονόπουλος (ΗΡ), Γιώργος Κορέλλης (Phoenix Pro) και Μενέλαος Ιωαννίδης (Build-IT) παρουσίασαν ο πρώτος την τεχνολογία Converged Cloud της εταιρίας του, ο δεύτερος τρόπους διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνων και ο τρίτος τρόπους διαχείρισης φυσικών πόρων, με εκτενείς αναφορές στο χώρο του Μ2Μ.
Στο πάνελ της ενότητας, η οποία είχε τίτλο «Η Κύπρος στο  ‘τιμόνι’ της ΕΕ – η τεχνολογία καταλύτης της εξέλιξης», εκπρόσωποι της CYTA, της MTN, της CableNet, του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, της Intrasoft International, της Ericsson SE Europe και της Nokia Siemens Networks υπογράμμισαν την τεράστια σημασία της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι εταιρίες και οι φορείς στους οποίους απασχολούνται μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δεύτερη ενότητα με τίτλο «Smartphones @ Mobile Internet: θαυμαστός καινούριος κόσμος» ξεκίνησε με ομιλίες των Λούη Ηλιάδη (Inteliscape), Kristijan Kramaric (Microsoft), Δημήτρη Χατζηγεωργίου (SAP Hellas & Cyprus) και Stijn Rommens (Palo Alto Networks), οι οποίοι παρουσίασαν διαδοχικά προτάσεις για καινοτόμες εφαρμογές, τα πλεονεκτήματα των νέων Windows 8, τεχνολογική πλατφόρμα για την αξιοποίηση των κινητών συσκευών και τρόπους διαχείρισης «κατανεμημένης» επιχείρησης.
Στο πάνελ της ίδιας  ενότητας, εκπρόσωποι των Cytamobile-Vodafone, MTN, MT Technoline, Alpan, Teleunicom Cyprus, m-STAT, Globo Mobile και Public Κύπρου αναφέρθηκαν διεξοδικά στις ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα τις οποίες έχει προκαλέσει η επικράτηση στην αγορά των smartphones με τις πλούσιες τεχνολογικές δυνατότητες, που ελκύουν αλλά και προβληματίζουν δεόντως τους καταναλωτές.
Την ενότητα έκλεισαν τρεις σύντομες παρουσιάσεις καινοτομικών εφαρμογών (Wadja, Braille Messenger, Olympic Air) με τις οποίες οι δημιουργοί τους έδωσαν ένα μικρό δείγμα, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις ανεξάντλητες δυνατότητες σε πολλαπλά πεδία εφαρμογών.

Η τρίτη ενότητα του Συνεδρίου, εστιάσθηκε στο χώρο της τηλεόρασης «πέρα από το ‘μαύρο κουτί’» (The new TV era – Beyond the “black box”). Από πλευράς κυρίων ομιλητών, ο πρόεδρος του Mega Κύπρου, Κωνσταντίνος Κατσαρός, παρουσίασε τα προβλήματα του κλάδου (η τηλεόραση πέθανε αλλά δεν το ξέρουμε, τόνισε χαρακτηριστικά) και διερωτήθηκε δημόσια για το μέλλον του, στην εποχή των προκλήσεων που διανύουμε, ο Αθαν. Καρανάσης της ADTRAN επεσήμανε την ανάγκη των καταναλωτών για υψηλότερε ταχύτητες και περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο, ενώ ο Δημήτρης Παπαβασιλείου της Cisco τόνισε ότι αλλάζει η δυναμική της αγοράς και κάνουν την εμφάνισή τους νέα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς η πληροφορία έχει ως τελικό αποδέκτη τέσσερις και πλέον διαφορετικές οθόνες.
Στο πανελ της ενότητας συμετείχαν εκπρόσωποι των Cytavision, CableNet, Mega Κύπρου, ΡΙΚ, Alpan Telecom και Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, οι οποίοι ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο από πλευράς υποδομών, αναφέρθηκαν στα πρώτα συμπεράσματα από τα δυο χρόνια ψηφιακής TV και στις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ καναλιών στο μέλλον, καθώς και στο Green Paper με τους νέους κανόνες του παιχνιδιού, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.

Στην τέταρτη και τελευταία  ενότητα του συνεδρίου, ο Επίτροπος  Ρύθμισης Ηλεκτρ. Επικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Πόλυς Μιχαηλίδης, προέτρεψε για ταχεία  μετάβαση σε δίκτυα νέας γενιάς, (οπτική ίνα παντού ως το 2020, ζήτησε, με κατάλληλες υποδομές στα νέα κτήρια) αλλά και επανεξέταση της σχετικής με την τηλεόραση αγοράς, ενώ ο αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Νικ. Νούλης, αναγνώρισε το ρόλο των ΤΠΕ και παρουσίασε τις ψηφιακές επιδόσεις του δήμου.
Στο CEO Summit, που ακολούθησε, οι κ. Σαββίδης (CYTA), Verkade (MTN Cyprus), Σιακόλας (CableNet), Θεράποντος (Logicom Solutions), Πρωτοπαπάς (Hellas Sat) και Σαρηγιαννίδης (MSENSIS) συμφώνησαν ότι παρά το γεγονός πως το 2011 ήταν μια δύσκολη χρονιά, τα αποτελέσματά τους τελικά ήταν καλά, διαβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν τις επενδύσεις και τη διεύρυνση των δικτύων τους και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για ανάκαμψη. Δέχτηκαν πως το FTTH αποτελεί την «τελική λύση» προς την οποία προσβλέπουν και έκαναν λόγο για ανάγκη συνεργειών για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Μάλιστα, ο κ. Πρωτοπαπάς της Hellas Sat αποκάλυψε την ύπαρξη σχεδίων για τοποθέτηση σε τροχιά δυο νέων δορυφόρων στις 39ο μετά την κυπριακή «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόγραμμα, με επανεξαγορά της ελληνο-κυπριακής θέσης ως το 2041. Πάντως, η θέση του ΟΤΕ δεν έχει εκφραστεί ακόμα, με πιθανότερη εκδοχή εκείνη της μακροχρόνιας ενοικίασης του ελληνικού μεριδίου.  

To Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την απονομή των InfoCom Awards Cy, σε άτομα και επιχειρήσεις που συνέβαλαν στη διάρκεια του περασμένου χρόνου με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, αλλά και τις προσωπικές επιδόσεις τους στην ανάπτυξη των ΤΠΕ στην Κύπρο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...