Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Google: «Συγγνώμη» για τα σβησμένα email

Image representing Gmail as depicted in CrunchBaseImage via CrunchBase«Συγγνώμη» ζήτησε η Google από τους χρήστες της υπηρεσίας Gmail οι οποίοι έχασαν όλα τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα, εξαιτίας ενός προβλήματος που οδήγησε στην διαγραφή των δεδομένων που τηρούσαν στους λογαριασμούς τους.

Το πρόβλημα επηρέασε δεκάδες χιλιάδες χρήστες. Με χθεσινή της ανακοίνωση η Google γνωστοποίησε ότι είχαν σβηστεί τα μηνύματα από τους λογαριασμούς του 0,08% των χρηστών του Gmail, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 155.000 ανθρώπους. Ωστόσο, σήμερα ανέφερε ότι επηρεάστηκε μόλις το 0,02% των πελατών της υπηρεσίας, δηλαδή περίπου 38.600 χρήστες.

«Δεν χάθηκαν τα email»

Η εταιρεία διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι τα email «δεν χάθηκαν ποτέ». Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, όλα τα μηνύματα φυλάσσονται σε συστήματα αποθήκευσης αντιγράφων δεδομένων (backup) και θα επανέλθουν στους λογαριασμούς των χρηστών, παρά την καθυστέρηση που σημειώνεται στην επιδιόρθωση της βλάβης.

Η εκπρόσωπος της Google, Τζέσικα Κόζιτς, δήλωσε ότι η διαδικασία αποκατάστασης των λογαριασμών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Πολλά από τα email που σβήστηκαν βρίσκονται ήδη και πάλι στα «γραμματοκιβώτια» των χρηστών.

«Ήδη έχουμε αποκαταστήσει την πρόσβαση πολλών χρηστών που επηρεάστηκαν (από το πρόβλημα). Αν και ενδέχεται (η διαδικασία) να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, σημειώνουμε σημαντική πρόοδο», ανακοίνωσε η Google, η οποία απέδωσε το πρόβλημα σε σφάλμα λογισμικού (bug).

Γιατί σβήστηκαν τα μηνύματα

«Ξέρω τι σκέφτονται ορισμένοι από εσάς: πώς είναι δυνατόν να συνέβη αυτό, εφόσον κρατάμε πολλά αντίγραφα σε πολλαπλά κέντρα δεδομένων; Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, τα σφάλματα λογισμικού μπορεί να επηρεάσουν πολλά αντίγραφα των δεδομένων. Αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτή την περίπτωση», εξήγησε το στέλεχος της Google, Μπεν Τρέινορ, στο επίσημο ιστολόγιο του Gmail.

«Ευχαριστούμε που περιμένετε υπομονετικά μέχρι να επιδιορθώσουμε την βλάβη, και ζητάμε συγγνώμη για μια ακόμη φορά για την τρομάρα που πήρατε», πρόσθεσε ο κ. Τρέινορ.

Το πρόβλημα έγινε γνωστό την περασμένη Κυριακή, όταν δεκάδες χιλιάδες χρήστες της δημοφιλούς υπηρεσίας email της Google επιχείρησαν να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους και διαπίστωσαν ότι όλα τα email, τα συνημμένα αρχεία και οι ρυθμίσεις που είχαν αποθηκεύσει είχαν χαθεί.

Το Gmail είναι η τρίτη δημοφιλέστερη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας comScore, τον περασμένο Νοέμβριο το Hotmail της Microsoft είχε διεθνώς 361,7 εκατομμύρια χρήστες, το Yahoo Mail 273,1 εκατ. και το Gmail 193,3 εκατ. πελάτες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...