Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πέντε προτάσεις για backup αρχείων στο γραφείο και το σπίτι

Το backup των προσωπικών αρχείων και των δεδομένων ενός υπολογιστή αποτελεί μία από προτεραιότητες για τον καθένα ανεξαρτήτως. Αν και δε συμβαίνει συχνά, ένα απρόσμενο γεγονός όπως για παράδειγμα η διακοπή ηλεκτροδότησης και το ξαφνικό κλείσιμο του υπολογιστή είναι ορισμένες φορές αρκετό να προκαλέσει προβλήματα τόσο στο hardware όσο και στα πολύτιμα αρχεία σας. Το backup των δεδομένων είναι για αρκετούς μία «βαρετή» διαδικασία που συχνά αγνοούν, δυστυχώς μέχρι την πρώτη στιγμή που θα χάσουν ένα μέρος των αρχείων που δε θα μπορούν να ανακτήσουν ποτέ.

Σήμερα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες διαφορετικές μέθοδοι backup των δεδομένων σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, ωστόσο ο στόχος είναι κοινός για όλους, η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Δείτε παρακάτω 5 διαφορετικές μεθόδους που μπορείτε να κρατήσετε backup των προσωπικών σας αρχείων αλλά και των δεδομένων του υπολογιστή σας. Φωτογραφίες, βίντεο, Word, Excel, παρουσιάσεις, εργασίες για την σχολή, όλα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. 

Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι αποτελούν σήμερα μία από τις επικρατέστερες μεθόδους για την αποθήκευση προσωπικών αρχείων και δεδομένων του υπολογιστή. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και εύκολη για τον καθένα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η σύνδεση του δίσκου με τον υπολογιστή μέσω usb, firewire ή eSata και έπειτα την αντιγραφή των δεδομένων από τον υπολογιστή στον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Η χωρητικότητα τους ξεπερνά πλέον το 1TB που σημαίνει ότι ταινίες, μουσική, φωτογραφίες και προσωπικά αρχεία μπορούν να ανακτηθούν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά με τον υπολογιστή.

Επιπλέον, αρκετοί από τους κατασκευαστές σκληρών δίσκων διανέμουν παράλληλα αντίστοιχες εφαρμογές backup οι οποίες σε συνδυασμό με τον εκάστοτε εξωτερικό δίσκο να προσφέρουν ακόμη πιο βελτιωμένη λύση backup του υπολογιστή και των δεδομένων.

USB Flash Drive

Τα usb flash drives χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά δεδομένων από ένα υπολογιστή σε άλλο και έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα CD/DVD. Ωστόσο, όσο αυξάνεται συνεχώς η χωρητικότητα τους με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για την αποθήκευση των προσωπικών αρχείων, ιδιαίτερα των πιο σημαντικών. Το μέγεθος τους είναι αρκετά μικρό, όσο ένας μικρός αναπτήρας, και έτσι μπορούν να μεταφερθούν παντού και η χωρητικότητα τους φτάνει τα 128 GB για τους πιο απαιτητικούς. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο backup των πιο σημαντικών αρχείων ως ακόμη μία εναλλακτική λύση.
 
Cloud backup

Η άνοδος του cloud τα τελευταία χρόνια έχει φέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στη χρήση των υπηρεσιών online όσο και στην αποθήκευση δεδομένων. Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων μεθόδων backup αποτελεί το γεγονός ότι τα αποθηκευμένα δεδομένα είναι διαθέσιμα από οποιοδήποτε υπολογιστή, smartphone και tablet δεδομένου ότι υπάρχει πρόσβαση στο internet. Το Dropbox, το SkyDrive, το Google Drive, κλπ., δίνουν τη δυνατότητα δεκάδων GB αποθηκευτικού χώρου online δωρεάν ή με συνδρομή για το backup των πιο σημαντικών αρχείων. Μάλιστα, online υπηρεσίες όπως το Crashplan συγχρονίζουν αυτόματα ακόμη και τα αρχεία του λειτουργικού έτσι ώστε να γίνει πλήρης επαναφορά σε περίπτωση που ο υπολογιστής αντιμετωπίσει ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. 

Network Attached Storage (NAS)

Το NAS (Network Attached Storage) αποτελεί μία αρκετά ευέλικτη μέθοδο backup των δεδομένων ιδιαίτερα χρήσιμη για τους χρήστες που έχουν στην κατοχή τους διαφορετικούς υπολογιστές, smartphones και tablets και επιθυμούν την αποθήκευση των αρχείων τους σε μία κεντρική τοποθεσία. Η μέθοδος αποθήκευσης μέσω NAS μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη σύνδεση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου ή ενός υπολογιστή με το αντίστοιχο λογισμικό στο δίκτυο είτε με πιο εξειδικευμένες λύσεις που μπορεί να βρει κανείς στο εμπόριο. Η χωρητικότητα τους μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 TB και να καλύψει ανάγκες για το backup μιας οικογένειας στο σπίτι ή μιας μικρής επιχείρησης στο γραφείο.

CD / DVD

Τέλος, μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους backup τα προηγούμενα χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η αποθήκευση των δεδομένων σε CD και αργότερα σε DVD. Με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών αποτελούσε την πιο εύκολη, γρήγορη και φθηνή μέθοδο αποθήκευσης ωστόσο η συνεχής αύξηση χωρητικότητας των σκληρών δίσκων και η ανάπτυξη του cloud κατέστησαν τη συγκεκριμένη λύση παρελθόν για τα σημερινά δεδομένα.

Εσείς πώς προτιμάτε να αποθηκεύετε τα προσωπικά σας αρχεία και δεδομένα του υπολογιστή σας;

Πηγή: www.pestaola.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...