Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Σε πολιορκία το Facebook

WASHINGTON - SEPTEMBER 22:  Founding President...Image by Getty Images via @daylife
Κανονικά ο Μάικλ Ζούκερμπεργκ θα γιόρταζε τα 26α του γενέθλια στην Καραϊβική. Τα σύννεφα, όμως, που έχουν μαζευτεί πάνω από το Facebook και οι επιθέσεις που δέχεται εσχάτως η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, τον κρατούν καρφωμένο στο καλιφορνέζικο στρατηγείο του.
Φωτογραφία Oταν πριν από έναν μήνα αποφάσιζε κάπως υπόγεια να ανοίξει τους λογαριασμούς των χρηστών του στη δημόσια θέα εάν δεν επέλεγαν οι ίδιοι το αντίθετο, ο ιδρυτής του Facebook ήταν πεπεισμένος ότι είχε έρθει οριστικά «το τέλος της εποχής της ιδιωτικότητας» όπως είχε δηλώσει περίτρανα τον περασμένο Ιανουάριο. Αντίθετα, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν σαν να τους χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Γκουρού του Ιντερνετ και μπλόγκερ ήταν οι πρώτοι που κατήγγειλαν ότι το Facebook επιλέγει αυτόν τον δρόμο ωθούμενο περισσότερο από το κέρδος παρά από τη λογική της κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη ρουκέτα εκτοξεύθηκε από το ΜoveΟn. org, την ιστοσελίδα που διαχειρίζονται οργανώσεις της αμερικανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τη σκυτάλη πήρε η ιστοσελίδα FacebookΡrotest. com, η οποία καλεί τους χρήστες του Ιντερνετ να εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα του Ζούκερμπεργκ έως τις 6 Ιουνίου. Μια ανάλογη έκκληση απευθύνει και το QuitFacebookDay. com, καλώντας τους χρήστες να σβήσουν τους λογαριασμούς τους στις 31 Μαΐου. Εως χθες το βράδυ είχαν δεσμευθεί εγγράφως περίπου 12.000 άτομα.

Και το Χόλιγουντ. Τα χτυπήματα για τον Ζούκερμπεργκ δεν έρ χονται μόνο από το Διαδίκτυο αλλά ακόμη και από το Χόλιγουντ. Το φθινόπωρο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Τhe Social Νetwork», παραγωγής του ηθοποιού Κέβιν Σπέισι, στην οποία ο ιδρυτής του Facebook περιγράφεται σαν ένας απατεωνίσκος φοιτητής με τάσεις αυτισμού και μανία με το σεξ· μια μικρή ιδιοφυΐα που έστηνε το πρόγραμμα της ιστοσελίδας για να ξεπεράσει μια ερωτική απογοήτευση. Πέρα από το σινεμά, όμως, ο Ζούκερμπεργκ πρέπει να αντιμετωπίσει και ένα μικρό αδελφάκι του Facebook που θα γεννηθεί επίσης το φθινόπωρο από τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η παρέα των φοιτητών συγκέντρωσε σε λίγο διάστημα 150.000 δολάρια για το «σχέδιο Διασπορά»: μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που αντίθετα από τον μεγάλο αδελφό του, υπόσχεται πλήρη έλεγχο των χρηστών στα στοιχεία τους.

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...