Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πτώση 20% στα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας το τρίτο τρίμηνο

The Cosmote blimp inside the Athens Olympic Ba...Image via WikipediaΣτο 20% διαμορφώνεται η μείωση των εσόδων του κλάδου κινητής τηλεφωνίας το τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, μειωμένο σημαντικά σε σχέση με το 16,5% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Παράλληλα, η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες έφθαναν στο 17,7%.

Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 12% οφείλεται στις απώλειες των τριών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, της Cosmote, της Vodafone και της Wind, σύμφωνα με το κλείσιμο του α΄ εξαμήνου, όπως όμως εκτιμούν στελέχη των εταιρειών αναμένονται περαιτέρω απώλειες και το γ΄ τρίμηνο, καθώς οι «λίστες» με τις ανενεργές πλέον συνδέσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΙCΑΡ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αποτυπώνει την πορεία της κινητής τηλεφωνίας σήμερα, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η πορεία του κλάδου στην Ελλάδα ήταν πολύ χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη αγορά της Ευρώπης το 2009 και η απόκλιση αυτή συνεχίζεται και το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι κυριότερες αιτίες της κρίσης στον κλάδο είναι η οικονομική ύφεση, η αύξηση της φορολογίας και η δυσκολία ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και δικτύων λόγω του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Οπως μάλιστα εκτιμάται, με βάση τις προβλέψεις της Βank of Αmerica και της Μerrill Lynch, τα βασικά μεγέθη του κλάδου θα εμφανίσουν συνεχιζόμενη μείωση τα επόμενα δύο έτη.

Η Ελλάδα, πάντως, όπως δείχνει η μελέτη, βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση σε ό,τι αφορά τη διείσδυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης πλησιάζει το 100% της χώρας, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου και των υπηρεσιών των τριών δικτύων φθάνει στο 82%. Οι ενεργές συνδέσεις στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2010 έφθαναν στο 125% του πληθυσμού έναντι 122% στην ΕΕ και έναντι 186% στο τέλος του 2009 (πριν από την ταυτοποίηση των καρτοκινητών).

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα του κλάδου προς την πολιτεία, η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας(ΕΕΚΤΥ) επισημαίνει την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για σταθμούς βάσης (κεραίες) κινητής τηλεφωνίας καθώς και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και δημιουργία περιβάλλοντος ευνοϊκού για επενδύσεις και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και δικτύων. Ακόμη, υπογραμμίζει τη δυσανάλογη επιβάρυνση του κλάδου από την υψηλή έμμεση φορολογία και από την έκτακτη εισφορά.

Εξάλλου, όπως καταλήγει η μελέτη, τυχόν βελτίωση του ρυθμιστικού και φορολογικού περιβάλλοντος που διέπει τον κλάδο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει όφελος κατά 2,2% του ΑΕΠ, να αυξήσει την απασχόληση κατά 14.000 θέσεις εργασίας και τα δημοσιονομικά έσοδα κατά 250 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=361840&ct=3&dt=20/10/2010#ixzz12uCDcmSi

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...