Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» διατύπωσε ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκίνησε την ομιλία του καυτηριάζοντας το γεγονός ότι το νομοθετικό έργο στην Ελλάδα, πάντα ακολουθεί τις εξελίξεις, αντί να τις προλαμβάνει. Ιδιαίτερα σε θέματα τεχνολογίας, διαχρονικά βιώνουμε τις επιπτώσεις του εκάστοτε θέματος στην κοινωνία, εξαιτίας της έλλειψης μηχανισμών ελέγχου και μετά συζητούμε στη Βουλή ένα νέο εκσυγχρονισμένο νόμο, με το κίνδυνο οι ραγδαίες εξελίξεις να τον καταστήσουν ξανά παρωχημένο.

Η Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζει επί της αρχής το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς ρυθμίζονται – αν και καθυστερημένα - θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ασφάλειας δικτύων και προστασίας των καταναλωτών.

Ο νομοθέτης, όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις αυξανόμενες ανάγκες του κοινού. Για χρόνια η τεχνολογία ήταν δέσμια της γραφειοκρατίας, ενώ σημειώνονταν παρανοήσεις σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης. Παραδείγματος χάριν, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ήταν στην πλειοψηφία τους παράνομες, όχι πάντα γιατί δεν σέβονταν την υγεία των καταναλωτών ή την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά γιατί εγκλωβίζονταν χρόνια στην διαδικασία αδειοδότησης. Η μονο - απευθυντική διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών ουσιαστικά απλοποιεί και ξεκαθαρίζει το τοπίο και σε συνδυασμό με το εθνικό παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, η παροχή υπηρεσιών θα είναι σύννομη, αλλά και ασφαλής.

Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις, δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και τη διασφάλιση της προστασίας των χρηστών. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίες και εξελιγμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Με αφορμή της συζήτηση του εν λόγω σχεδίου νόμου ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έθιξε το κρίσιμο θέμα της ψηφιακής μετάβασης και της αξιοποίησης του ψηφιακού φάσματος. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα του νέου χάρτη συχνοτήτων, καθώς δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετά την ακύρωση της προηγούμενης ανάθεσης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και δέσμευση της χώρας μας για την μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε και πάλι πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις και να κληθούμε να ρυθμίσουμε εκ των υστέρων τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που έχει καθυστερήσει δραματικά, είναι η αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος. Αν και πριν από μήνες είχε ανατεθεί σε εταιρείες συμβούλων να προτείνουν τη βέλτιστη αξιοποίηση του φάσματος και του όποιου μερίσματος προκύψει, ακόμα αναμένεται η απόφαση από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σημαντικά έσοδα για κράτος χάνονται εξαιτίας της σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, την μη συνέχεια στο κυβερνητικό έργο, εξαιτίας αλλεπάλληλων ανασχηματισμών και φυσικά εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε και εσείς την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...